21. MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA: U nedjelju dovedite klince u šišmišji disco u...

21. MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA: U nedjelju dovedite klince u šišmišji disco u Kamp Parku Soline, možda doleti Batman!

0 94

Drugu godinu za redom, u Biogradu na Moru, obilježava se Međunarodna noć šišmiša. Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Ilirija d.d. još su jednom udružili snage kako bi ojačali svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša, jedinih letećih sisavaca!

Šišmiši su iznimno ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj žive 34 vrste i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Republika Hrvatska je stranka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša od 2000. godine, kada je donesen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS).

U svijetu postoji više od 1000 vrsta šišmiša. Preko 70% šišmiša, u koje spadaju sve europske pa tako i hrvatske vrste, hrane se gotovo isključivo kukcima i paucima. Kako su šišmiši većinom mali i brzog metabolizma, u toku jedne noći mogu pojesti i tisuću kukaca, što ih čini prirodnim pesticidima.
Mnoge vrste šišmiša u jesen i proljeće migriraju u područja u kojima nalaze skloništa koja udovoljavaju njihovim zahtjevima vezanim za hibernaciju ili odgajanje mladih. Ovisno o skloništima koje koriste, šišmiši mogu biti šumski ili špiljski, a postoje i vrste koje su se prilagodile urbanim područjima. Šišmiši su skloništima vjerni i koriste ih dugi niz godina. Svaki gubitak skloništa nije poželjan jer alternativno sklonište ne mora nužno pružiti idealne uvjete potrebne za njihov opstanak.

U Parku prirode Vransko jezero zabilježeno je više od 10 vrsta šišmiša koji, osim važnog mjesta za hranjenje na području jezera, u špiljskim staništima nalaze i mjesta za odmor u razdoblju migracije tijekom jeseni.

Ovogodišnja Međunarodna noć šišmiša održava se u nedjelju 27. kolovoza u Kids klubu Kamp Parka Soline u Biogradu na Moru, s početkom u 16:30. Program je posebno zanimljiv djeci no dobrodošli su i roditelji. Sve zainteresirane očekuju interaktivne radionice i igre s temom šišmiša, interaktivno predavanje, nagradna tombola i šišmišji disko. Ranoranioci se mogu pridružiti Jutarnjem Kids klubu gdje će teći pripreme za večernju proslavu. Hodogram aktivnosti je sljedeći:

10:30 – Jutarnji Kids club: priprema djece za popodnevni program
16:30 – kreativne radionice: izrađivanje maski šišmiša, kape sa šišmišima, origami šišmiša, bojanke sa šišmišima, povezivanje točki i sl.
18:00 – Sportske igre: Kako se snalaze u prostoru i što šišmiši jedu?
19:00 – Šišmiši: neobični noćni sisavci – interaktivno predavanje (Stručne suradnice za edukaciju: Dorotea Kurtov i Maja Bjelić – Javna ustanova Park prirode Vransko jezero)
20:00 – MINI DISCO s tematikom šišmiša

Izvor: Park prirode Vransko jezero