CRVENI KRIŽ BIOGRAD NA MORU: Projekt „Sigurnost na vodi 2017.“

CRVENI KRIŽ BIOGRAD NA MORU: Projekt „Sigurnost na vodi 2017.“

0 224
BIOGRAD, 26.07.2017. Crveni kriz Sigurnost na vodi, oedukacija. obuka neplivaca i juniora spasioca.

Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru već treću godinu provodi projekt Sigurnost na vodi, projekt je Hrvatskog Crvenog križa unutar službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situaci. Cilj projekta Sigurnost na vodi je prevencija nesreća vezanih uz more ili vodu. Edukacijski dio projekta obuhvaća oko 450 djece u dobi od četiri do 15 godina, dok obuka neplivača obuhvaća 55 djece neplivača u dobi od četiri do sedam godina.

„Edukacija je namijenjena djeci iz dječjih vrtića u Biogradu, Sv. Filip i Jakovu, Pakoštanima i u Dobropoljani na otoku Pašmanu. Završena je obuka dvije grupe neplivača, ukupno 30 djece. U tijeku je treća grupa u kojoj je 17 malih neplivača. Do kraja ljeta održat ćemo obuku za četvrtu grupu malih neplivača, svi su dobrodošli“, pozvala je Franka Troskot”, ravnateljica biogradskog Crvenog križa.

Obuka junior spasioca obuhvaća 10 djece u dobi od 13 do 15 godina kako bi javnost bila informirana o opasnostima na vodi i zaštiti okoliša. Tečaj juniora spasioca upisalo je 10 djece, završilo je njih šest.
Ljeto je vrijeme bavljenja brojnim sportsko-rekreacijskim aktivnostima u i na vodi. Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unaprjeđuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih.

„Pošto smo grad koji se nalazi u samom srcu Jadrana i ljeti smo turistička destinacija koju posjećuje mnogo obitelji s malom djecom smatramo da je izuzetno važno informirati javnost domaću i stranu o sigurnosti na vodi. Stoga smo krenuli u istraživanje prevencije ozljeda na vodi i naišli smo na informacije koje ne smijemo zanemariti“, navodi Troskot dodajući kako su djeca i muške odrasle osobe pod najvećim rizikom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7 posto u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja umre oko 388 000 osoba. Utapanje je u Hrvatskoj četvrti uzrok smrtnosti od nenamjernih ozljeda iza padova, prometnih nesreća i otrovanja.

„Nažalost, utapanje ima značajan uzrok smrtnosti u dječjoj dobi stoga smo i odlučili pokrenuti preventivna predavanja, radionice i obuku djece neplivača kao najosjetljivijom skupinom”, objašnjava Troskot, te nastavlja: „Utapanje ima značajan uzrok smrtnosti kod djece ali nisu jedina ugrožena skupina stoga kroz informiranje uže i šire javnosti obuhvatit ćemo i ostale rizične skupine društva odnosno starije osobe i osobe koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila, te epilepsije.“

Ciljevi projekta su: prevencija nesreća vezanih uz vodu, more kroz edukaciju djece i informiranje uže i šire javnost, upoznavanje djece s kodeksom sigurnosti na vodi kroz interaktivna predavanja i radionice u vrtićima te u osnovnim školama, usvajanje i poboljšanje plivačkih vještina kroz organiziranu školu za neplivače, osposobljavanje junior spasioca zbog prevencije nesreća, podizanje razine osviještenosti o očuvanju okoliša uz vodu kroz promotivnu kampanju, konferencije i priopćenja u medijima, upoznavanje uže i šire javnosti s opasnostima na vodi kroz provedbu promotivne kampanje, podizanje svijesti o opasnostima na vodi kroz podizanje kvalitete turističke ponude, prevencija nesreća na vodi i moru, smanjenje intervencija spasioca na plažama, educirati minimalno 450 djece o kodeksu sigurnosti na vodi sa područja lokalne zajednice, usvojene i poboljšane plivačke vještine kod određenog broja djece.

Izvor: Zadarski list, Grad Biograd na Moru