DESETA OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE: Odavanje počasti vatrogascima stradalim na Kornatu; Ujedinjena Hrvatska...

DESETA OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE: Odavanje počasti vatrogascima stradalim na Kornatu; Ujedinjena Hrvatska u akciji „Srce kornatsko“ koja će kulminirati u nedjelju

0 232

NEKA SVIJETLI NEBO HRVATSKO ZA HRABRO SRCE KORNATSKO!!!

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama. Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu – od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb (Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević) koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin. Jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić, nakon oporavka u Kliničkoj bolnici Split, otpušten je na kućno liječenje. Događaj je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Akcija „Srce Kornatsko“ kojom će se obilježiti deseta obljetnica Kornatske tragedije kulminirat će u nedjelju, 27. kolovoza, kada će se, puštanjem balona i lampiona, simbolički ujediniti Hrvatska u odavanju počasti vatrogascima stradalima na otoku Veliki Kornat.

Popis gradova u kojima će se pustiti baloni i lampioni su:

Zagreb – Zrinjevac u 20h, Split – Riva u 19:11h, Zadar – Forum u 21h, Rijeka – Lukobran u 21h, Vodice, Riva u 21h, Dubrovnik, Stari grad u 21h, Nova Gradiška – Trg Kralja Tomislava u 22h.

Lampioni i baloni moći će se prethodno kupiti na navedenim lokacijama, kao i nekim drugima, a sav prihod od prodaje ići će udruzi „Krijesnica“ koja skrbi o djeci oboljeloj od malignih bolesti.

NEKA SVIJETLI NEBO HRVATSKO ZA HRABRO SRCE KORNATSKO!!!

(Pjesma „Križi” je nastala u čast hrabrim vatrogascima.)

G.Š.