ENERGIJA BRAZILA: Nesvakidašnji trening nogometaša Primorca iz Biograda uz brazilsku capoeiru (VIDEO)

ENERGIJA BRAZILA: Nesvakidašnji trening nogometaša Primorca iz Biograda uz brazilsku capoeiru (VIDEO)

0 431

Idu li capoeira i nogomet zajedno? Ako mislite da ne ide, varate se! Na pomoćnom nogometnom terenu HNK Primorca odvijaju se paralelno u isto vrijeme, doduše nemajuć’ veze jedno s drugim, al’ ipak…Da pojasnimo.

Pioniri i kadeti Primorca s trenerima u ponedjeljak su se na pomoćnom terenu neumorno pripremali za dvije važne prvenstvene nogometne utakmice NL Središta Split i susret s Junakom iz Sinja, koje će se uzgred odigrati sutra, u utorak, 29. kolovoza 2017. (prva utakmica s početkom u 17 sati i druga s početkom u 18:30 sati). 

Bio je ovo po svemu sudeći jedan nesvakidašnji trening nogometaša Primorca. Zašto nesvakidašnji? Naime dok su na pomoćnom terenu NK Primorca u uobičajenom poslijepodnevnom terminu bili uglavnom mlađi uzrasti i uz uobičajeni šušur i frcanje nogometnih lopti sa svojim trenerima neumorno trenirali, uz sve to čula se i neuobičajena melodija, koja nam je odmah privukla pozornost. Proizvodili su je na neobičnim instrumentima izuzetno susretljivi mladić i djevojka, koji su zauzeli donji lijevi kut pomoćnog terena HNK Primorca. Predstavili su se i objasnili ukratko o čemu se ovdje zapravo radi.

Naime jedno od njih dvoje je instruktor capoeire Michael Andrew, kako tvrdi, s dugogodišnjim trenerskim iskustvom u Republici Češkoj. Nastupa u ime međunarodne grupe „Cordao de Ouro“ s više od pola stoljeća dugom tradicijom djelovanja i u svijetu promoviranja capoeire, čiji originalni logo nosi i na svojoj majici. Djevojka s fotografije tek je član grupe i ona nam otkriva kako u Biogradu na Moru pokušavaju razviti interes za capoeiru te upisati nove članove, a koje informiraju, animiraju i regrutiraju putem Facebook grupe CAPOEIRA BIOGRAD NA MORU.

„Capoeira je nastala u Brazilu, zapravo je brazilska borilačka vještina i umjetnička forma, koja vješto kombinira elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa. Razvili su je robovi iz Afrike (posebno s područja današnje Angole) još u 16. stoljeću.“,

otkriva nam trener Michael Andrew te dodaje:

„Capoeira se izvodi u krugu koji sačinjavaju capoeiristi. Oni pjevaju, plješću i sviraju instrumente, te stvaraju energiju (axe) koju dvoje capoeirista „igraju“ i pretvaraju u atraktivne pokrete. U capoeri nema natjecanja, nema pobjednika; postoji samo igra, pokret, glazba, zabava. U Biogradu na Moru pokušavamo pokrenuti prvu školu capoeire.“

Pa kad čeljad nije bijesna, ima mjesta (na jednom mjestu) i za nogomet i za capoeiru :)) Ako će ova brazilska energija pomoći Primorcu za nove pobjede, baš naprotiv, neka ih dovede do novih zgoditaka na prvenstvima. Ostaje nam prilika da već sutra, nakon rezultata prvenstvenih utakmica u NL Središte Split, razmotrimo učinak capoeire na nogomet. I da još nadodamo: koliko smo uspjeli primijetiti, igračima Primorca capoeiristi uopće uopće ne odvlače pozornost od treninga i ne smetaju im tj. oni se niti ne obaziru na njih. To se zove prava usredotočenost, ali i gostoljubivost domaćina za svakojake sportske novotarije i egzibicije.

Gordana Šarić