Filmska kolumna ”Sedma umjetnost”: The Last Stand

Filmska kolumna ”Sedma umjetnost”: The Last Stand

0 180

unnamed2013/akcijski/107’/r:J. Kim;gl:A.Schwarzenegger,F.Whitaker,R.Santoro,J.Knoxville

Film u kojem se pojavljuje Harry Dean Stanton – jedan od najvećih glumaca koji su ikad postojali – jednostavno ne može biti loš! Bilo da igra glavnu ulogu(Paris, Texas), ili onu sporednu(Divlji u srcu), pa sve do onih sitnih, gdje se pojavi na svega nekoliko trenutaka, začini film nezaboravnim šarmom, i odmagli odmah potom (The Avengers, The Pledge…), nešto je u njegovom pojavljivanju toliko čarobno, prirodno i neizbrisivo da i jednu samo solidnu akcijsku pucačinu poput filma The Last Stand uzdigne na mnogo višu razinu. Ovdje on glumi farmera, u kombinezonu sjedi na traktoru i ne dopušta kriminalcima da pod bilo koju cijenu pređu preko njegovog polja. U njegovom liku ima velikog stava, časti i nepotkupljivosti. Sve to je uspio u samo nekoliko sekundi scenskog pojavljivanja. Onda ga skine metak, prvi u mnogo godina koji je proparao zrak uspavanog američko-meksičkog pograničnog sela Somerton. Tada kreće akcija, požari, otkinuti ligamenti, noževi u nogama, krv, eksplozije automobila, šake u glave, trbuhe, leđa, smrt, kasapljenje i svi ostali elementi koji čine jedan akcijski film sa Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi.

   Zaplet je sljedeći: prilikom vođenja dijaboličnog meksičkog gangstera Martineza(Santoro) na izvršenje smrtne kazne, dogodi se otmica. Martinez uskoro u super brzom automobilu kreće prema slobodi i rodnom Meksiku. Prijelaz se planira izvesti preko sela Somerton, čiji je šerif Ray Owens(Schwarzenegger). Stvari neće biti tako jednostavne.

   Ovo je moderan vestern. Sve njegove komponente su tu: osamljeni šerif koji na granici, uz svega par zaposlenih, dočekuje mnogo moćnije i brojnije neprijatelje. Zamjenike imenuje odmah, onako na licu mjesta. Razlika je u tome što su ceste asfaltirane a transport nisu konji, već autobusi i super brzi auti. Gary Cooper, Dean Martin i John Wayne bi se ovdje snašli jednako dobro kako su se snalazili pola stoljeća prije, kad su u prašnjavim pustinjskim gradićima čuvali red. Borba dobra i zla još uvijek traje, samo se fasada promijenila.

   Osim Schwarzeneggera i Harryja Deana, od poznatijih glumaca u filmu se pojavljuje još nekoliko njih. Forest Whitaker tako tumači FBI-evca kojem je Martinez pobjegao. Sa našim šerifom se čuje, ali zanemaruje njegove informacije, podcjenjujući ga. Uvijek je jedan takav u ovakvim filmovima koji tek na kraju shvati koliko je bio u krivu, tek kad se susretne sa zakrvavljenim i izubijanim junakom koji je spasio stvar. Pojavljuje se i Luis Guzman, hispanoamerički glumac koji kao da nikad ni ne napušta famoznu granicu sa Meksikom, samo što je ponekad, kao ovdje, na strani dobrih, a ponekad na strani loših momaka. Šerifu osim Guzmana pomaže i Johnny Knoxville, najpoznatiji po gluparijama iz serijala Jackass. I ovdje je ostao dosljedan svojem karakteru. Posljednji, ali ne manje važan, je Peter Stormare koji tumači Martinezovu vezu u Somertonu. On vodi cijelu ekipu specijalaca koji nastupaju protiv šerifa i krče gangsteru put u slobodu. Veoma je opasan i napola lud (a kao da to već nije bio u Fargu i Velikom Lebowskom!?), zalizuje kosu, gladi bradicu, ubija i govori opasne, prijeteće svari. Pravi negativac!

   Može se pomisliti da film sa ovako raznolikom ekipom i klišeiziranom pričom nikako ne može biti dobar. Ipak, The Last Stand je solidan akcijski film, ništa lošiji od, primjerice, Commanda. Jer kad riječi više ne mogu pomoći, kad kriminalci zaobiđu sve zakone, pobjegnu iz zatvora ili slobodni išetaju iz lakiranih sudskih klupa, kad dođe vrijeme za posljednji okršaj, nastupa The Last Stand.

   Prošlo je točno deset godina od kad se Arnie pojavio u posljednjem, trećem Terminatoru. Nije toliko poznata priča da prilikom castinga za prvog Terminatora redatelju Jamesu Cameronu Arnie nije bio prvi izbor. Dok su njih dvoje sjedili na večeri u jednom malom kalifornijskom talijanskom restoranu, Schwarzenegger ga je pogledao u oči i rekao mu: „Ja ne moram biti Terminator, ali glumac koji ga bude glumio morat će znati ne gledajući rastaviti i sastaviti pušku, jer to je stroj a ne čovjek“. Ta rečenica mu je donijela ulogu u Terminatoru. Ona pada na pamet kad on u The Last Standu, pod kišom neprijateljskih metaka spretno puni i sastavlja razna oružja (sačmarice, revolvere, protutenkovske mitraljeze…). Tko zna bi li gradić Somerton bio obranjen da njegov šerif nije nekad davno trenirao za nešto drugo. Tko može znati kad nam usvojena znanja, naučena davno i negdje pohranjena, mogu poslužiti i spasiti glavu?

   Nikola Burčul

SIMILAR ARTICLES

0 274

0 217