Filmska kolumna ”Sedma umjetnost”:Metallica – Throught the Never

Filmska kolumna ”Sedma umjetnost”:Metallica – Throught the Never

0 176

Metallica-Through-the-Never-Main-dropSAD/2013/koncertni/92’/r:N.Antal;gl:D.DeHaan,L.Ulrich,J.Hetfield,K. Hammett

Dok sjedim u kinu a ispred mene se počinje u 3D tehnici odmotavati novi koncertni film benda Metallica Throught the Never, na pamet mi pada film The Last Waltz Martina Scorseseja, star nekoliko desetaka godina, u kojem je prikazan oproštajni koncert sastava The Band. Na pozornici su im se pridružili brojni gosti, oproštajna fešta je bila pravo rockerska, razularena i neobuzdana, vjerojatno znate priču. Kino distribuciji filma prethodila je ideja da se prikazuje u sportskim dvoranama, kako bi ljudi mogli uz ‘posljednji valcer’ zaplesati, razdrmati se i na pravi način ispratiti jedan veliki sastav. Ideja je bila odbačena. Film je stavljen u kino dvorane. Neobuzdana priroda rock’n’rolla bila je sputana – gledatelj je bio prikovan za kino stolicu. Kod filma Throught the Never takva ideja se nije ni razmatrala. Šteta. ‘Headbangeri’ su odgledali film mirno sjedeći u sjedalu, sa kokicama u krilu i slamkom od gaziranog pića u ustima. Kako neprikladno.

   Ipak, obožavatelji benda ne mogu biti nezadovoljni jer ovdje imamo sve: dobru svirku best of hitova koju prati narativni zaplet koji prati Tripa (Dane DeHann) pomagača sastava koji je usred jednog njihovog nastupa (koji se održava u neimenovanom američkom gradu) poslan da donese misterioznu kožnu torbu. Jeste li ikad na koncertu omiljenog izvođača pomislili kako bi to bilo da se usred nastupa, baš kad postane najbolje, morate okrenuti i otići. E, vjerujem da je istu takvu bol iskusio Trip kad se morao povući sa mjesta žestoke i slatke heavy metal svirke i otputiti se u mrtav noćni gradu potrazi za pošiljkom. Izmjenjuju se kadrovi bendovog nastupa i Tripove potrage. Potraga je ispunjena smrtnim opasnostima, eksplozijama, neredima i strašnim maskiranim konjanikom koji junaku otežava posao. Sadržaj te misteriozne kožne torbe nam nikad ne bude otkriven (kao što nam, uostalom, nisu bili otkriveni ni sadržaji torbi u Pulp Fictionu i Roninu, kojih se baš zbog toga još uvijek ponekad sjetimo). Na kraju filma, kad Trip donosi torbu i spušta je na bendovu pozornicu, koncert je već gotov i posjetitelji su napustili arenu. Jedino je sastav još na pozornici. Trip sjedi i gleda ih dok izvode instrumental „Orion“. Nema ničeg tako lijepog poput odmora nakon teškog posla. „Orion“ se slijeva u naša tijela poput krigle hladnog piva u želudac nakon cjelodnevnog rada na vrelom suncu!

   Film su napisala četiri člana sastava. No čini mi se da je gitarist Kirk Hammett – veliki entuzijast hororaca, koji je prošle godine čak izdao i knjigu sa svojim prikupljenim horor memorabilijama – tu odradio većinu posla, sugerirajući detalje koji bi dodatno zacrvenili scenarij. U solidnu filmsku cjelinu film je ukalupio Nimrod Antal, poznat po režiji filma Predators iz 2010. Snimajući Predatorse Antal je napravio glumcu Dannyju Treju veliku uslugu. On ga je ubio. Naime, Treju je baš u tom trenutku redatelj Robert Rodriguez ponudio glavnu ulogu u filmu Machette, te je zamolio Antala da ga u filmu ‘brzo ubije’, što je ovaj i napravio. Jedino redatelj koji je spreman na brzo ubojstvo, vjerujem, je mogao snimiti koncertni film o Metallici, bendu čije brojne pjesme titraju na rubu smrti ili se bave direktno njom. Antal je posao napravio korektno: kadrovi su sigurni i čvrsti baš poput Hetfieldovih riffova, radnja je nasilna baš poput velikog broja njihovih pjesama. Preko svega toga se prevlači blaga koprena misterije koja krasi svaku pravu umjetnost.

   Metallicu sam gledao prije par godina kad su nastupali na zagrebačkom Hipodromu. Bilo je kišno vrijeme, zemlja je bila blatnjava, vidljivost ograničena, ali zvuk snažan i bistar. Kroz svjetlucave kapi kiše nazirao sam četiri točke na pozornici: Trujilla, Hammetta, Ulricha i Hetfielda. Lijepo ih je bilo u filmu Throught the Never vidjeti ovako blizu, u 3D-u te nadoknaditi propušteno.

Nikola Burčul

SIMILAR ARTICLES

0 274

0 217