FOTO: Manifestacija „Dani vitezova vranskih“ spektakularnim rekonstrukcijama povijesnih bitaka na kopnu i...

FOTO: Manifestacija „Dani vitezova vranskih“ spektakularnim rekonstrukcijama povijesnih bitaka na kopnu i moru opet iznova oduševila na tisuće posjetitelja u Vrani i Pakoštanima

0 221

Trodnevna manifestacija „Dani vitezova vranskih“ održana je protekli vikend po jedanaesti put u Vrani i Pakoštanima. Prva dva dana održavala se na poljani ispred Hana Jusufa Maškovića, jednog od najvećih spomenika turskog graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadnije građevine islamske kulture na tlu nekadašnjeg osmanlijskog carstva, danas moderno uređenog baštinskog hotela. Osvijetljen svjetlima reflektora, poslužio je Maškovića han i poljana ispred njega prvi dan kao izvanredna kulisa za rekonstrukciju osmanlijskog napada na Vranu i osvajanja teritorija, a potom drugi dan i hrabrim vitezovima za oslobođenje od njihove najezde.

Uz same noćne bitke prepune iznenađenja, zvijezda večeri bio je performans Udruge Lipicanska barokna raskoš, u kojem su uz pomoć vila i vitezova te dva rasna pastuha iz kraljevskih pasmina, prikazali borbu dobra i zla. U predstavi pod nazivom „U ime kraljice“ bijeli pastuh simbolizira pravdu, mir i blagostanje, dok je crni u vlasništvu osvajača i napadača. Sve točke oduševljena publika je bez daha pratila sjedeći, umjesto u stolicama, na balama sijena, a cijeli ovaj ambijent odisao je prošlošću.

Kao što znamo, Vrana je kroz cijeli srednji vijek bila sjedište hrvatskih banova i vitezova, kraljevski i papinski posjed, danas prostor prepun simbolike i sjećanja na bogatu i turbulentnu povijest hrvatskog naroda

Posljednjeg dana održavanja manifestacije povijesna kulisa preselila se iz Vrane u Pakoštane, gdje su pod okriljem noći vitezovi vranski pomorskom bitkom s originalnom galijom, srednjovjekovnim topništvom i vatrenim oružjem potjerali Osmanlije jednom zauvijek s našeg područja.

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, s 19 viteških udruga, Udruga Vitezovi vranski u suradnji s Općinom Pakoštane i TZO Pakoštane, spektakularnim rekonstrukcijama povijesnih bitaka na kopnu i moru dočarali su posjetiteljima prizore iz srednjeg vijeka.

Sa stotinama kostimiranih vitezova, vilama, Osmanlijama, djevama u povijesnim haljinama, trbušnim plesačicama, srednjovjekovnim sajmom, prosjacima, šatorima ispred koji se demonstrira srednjovjekovni način života, domaćim životinjama, lipicanerima, povijesnim kulisama, oruđem i oružjem, suvenirima, autentičnim ambijentom i s još štošta drugog, jedna je ovo od najvećih povijesnih manifestacija na cijelom Jadranu, a sudeći po brojnosti publike i najposjećenija.

U rekonstrukciji povijesnih bitaka sudjelovali su Vitezovi vranski, Koprivnički mušketiri, Bubnjari iz Karlovca, Vitezovi Zlatnoga Kaleža, Red Srebrnog Zmaja, Red Čuvara grada Zagreba, Lipicanska barokna raskoš, Kliški uskoci, Šibenska straža, Zvonimirova straža, Dubrovački streličari, plesna udruga Kontea, Vitezovi Zelingradski, Vitezovi iz Stoca iz Bosne i Hercegovine, Fekete Solyom i Ursus iz Slovačke, Beli Volk iz Slovenije te Hollek Hungarica iz Mađarske.

Zahvaljujemo našem vjernom čitatelju na ustupljenim fotografijama.

Gordana Šarić