FOTOGALERIJA: Sanja Doležal gošća na svečanosti otvorenja izložbe Pilingerovih skulptura u Zavičajnom...

FOTOGALERIJA: Sanja Doležal gošća na svečanosti otvorenja izložbe Pilingerovih skulptura u Zavičajnom muzeju Biograd, a evo zašto

0 249

Između brojnih događanja tijekom srpnja, značajan događaj je otvorenje nove izložbe skulptura u Zavičajnom muzeju Biograd pod nazivom „Balet kao najživlje iskustvo“. Inicijator je ove izložbe Jordanko Miloš, ravnatelj Osnovne škole Biograd, kojeg veže dugogodišnje prijateljstvo s autorom izložbe, umjetnikom Vladimirom Pilingerom, profesorom klasičnog i jazz baleta. Upravo na njegovu preporuku Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja, prihvatio je suradnju s Pilingerom, koji je između ostalog i član Francuske akademije artističkog tokarenja u drvu, a izložba je početkom srpnja napokon ugledala svjetlo dana. Smještena je u dvije prostorije u prizemlju muzeja, gdje su izložene brojne Pilingerove skulpture u drvu: vaze, zdjele, tanjuri, čaše, svijećnjaci, stalci, cvijeće, oblici voća (jabuke, kruške, grožđe), gljive, kutije za nakit, jaja, kugle i dr. načinjenih od raznih vrsta drveta, kao što su maslina, šimšir, ebanovina tisovina, bagrem ili nekog egzotičnog, afričkog, polinezijskog ili indijskog drva. Ove zanimljive izloške moguće je u muzeju razgledati sve do kraja mjeseca srpnja, koliko će u Biogradu na Moru biti otvorena ova izložba. Uz izložbu tiskan je i katalog za koji je predgovor napisao Tomislav Marijan Bilosnić te uz Julijana Stanina priredio i fotografije izloženih predmeta.

Svečanost otvorenja izložbe zbila se u srijedu, 5. srpnja, a izazvala je golemu pozornost javnosti. Između svih okupljenih kao posebno iznenađenje večeri bila je Sanja Doležal. Otkud Sanja Doležal u našem Zavičajnom muzeju, pitali smo se, kao i ostali posjetitelji koji su se poželjeli fotografirati za uspomenu. Stoga je ova poznata hrvatska pjevačica i televizijska voditeljica ekskluzivno za Portal Biograd objasnila svoj posjet.

„Vladimir Pilinger je moj najdraži ujak. On je multitalentiran, bavio se sportom, režijom, filmom, radio je i kao profesionalni plesač i koreograf,  dugi niz godina živio je u Francuskoj. Najviše volim one naše trenutke kada se on vrati iz Francuske i donese mi butelju vina i k tome još „foie gras“, vrhunski francuski specijalitet od guščje jetre. A tek kolače koje radi, one slavonske, raznovrsne. Uostalom da nije njega ja ne bih imala kolača za blagdane, pogotovo onih najfinijih.“, objasnila je Sanja Doležal pomalo šaljivo i slikovito i k tome u prilog u znak podrške ponosno zagrlila svog ujaka, dajući nam tako do znanja da je on zapravo zvijezda večeri.

Naime, ovaj svestrani umjetnik s novim boravištem u Pašmanu upravo je u Biogradu na Moru po prvi put predstavio još jedno svoje umijeće. Ispred zgrade muzeja brojnoj publici demonstrirao je svoju vještinu izrade drvenih predmeta na tokarskom stroju, te će u tri naredne subote održavati radionice na tu temu.

Ovom prigodom izradio je krušku i jaje, te nekoliko zvrkova koje je poklonio prisutnim posjetiteljima a nadasve onim najmlađima, djeci.

Za ugodnu atmosferu prilikom svečanosti otvorenja pobrinuli su se članovi instrumentalnog sastava KUD-a Kralj Tomislav iz Biograda na Moru, maestro Andrija Zorić i Niko Došen, koji su na mandolini i tamburici prigodno zasvirali evergreene, te vječne melodije u pomalo nesvakidašnjoj interpretaciji.

Cijelu fotogaleriju svečanosti otvorenja izložbe pogledajte: OVDJE.

Gordana Šarić