Godinu dana nakon nesreće još nema znatnih pomaka na Tuđmanovoj

Godinu dana nakon nesreće još nema znatnih pomaka na Tuđmanovoj

0 146

Prije godinu dana objavljena je vijest na nizu portala, portal Kalelarga info objavila je vijest na slijedeći način:

„Nakon što je jučer u ulici dr. Franje Tuđmana poginula žena dok je prelazila preko pješačkog prijelaza Biograđani odmah organizirali peticiju kojom traže da se konačno kvalitetno riješi signalizacija, prometni znakovi i pješački prijelazi na ovoj prometnici. Više osoba do sada je poginulo i dobilo teške tjelesne ozljede, a Biograđani….“

Iako se tada Županijsku upravu za ceste optužilo za navedeno stanje, prava je istina da je navedena cesta u ingerenciji Hrvatskih cesta, jer se radi o cesti pod oznakom D503 koja ide od Benkovca do trajektne luke Biograd na moru. Pokrenuta je tada online peticija na linku http://www.peticija24.com/hoemo_leee_policajce_ispred_kole_u_biogradu koja je u nekoliko dana prikupila 374 potpisa. Linkovi na peticiju dostavljani su u 2 navrata Hrvatskim cestama na kontakt mail za građane, dok je isto jedanput dostavljeno gradskoj vlasti Biograda. U tijeku mjeseca siječnja 2016. godine pokretaču peticije Hrvatske ceste preko svoje glasnogovornice telefonski su priopćile da će se sve rješavati kroz prometnu strategiju grada Biograda. Od tada ništa.

Zanimalo me je kakvo je stanje danas, godinu dana nakon prometne nesreće, pa sam napravio obilazak prometnice od ulaza u Biograd do pješačkog prijelaza ispred osnovne škole Biograd. Rezultati su porazni. Znakovi za oznake pješačkih prijelaza postoje, ali su uvučeni po 1 m od kolničkog dijela i u većini slučajeva se ne vide dok ne dođete na par metara od pješačkog prijelaza, jer su pokriveni granama borova u cesti. Jedini vidljivi znakovi koji upozoravaju vozače da se ispred njih nalaze pješački prijelazi na cesti su ispod Bolera i ispod Benzinske postaje INA-e u mjestu prije skretanja prema Domu Zdravlja. S obzirom na to da se na ukupnoj dionici koju sam naveo nalazi ukupno 9 pješačkih prijelaza od kojih su neki dvostruki prijelazi (na raskršćima ulice Dr. Franje Tuđmana s ulicom Lina Pedišića i sa ulicom Matije Ivanića) te da su 2 prijelaza djelomično vidljivi znakovi (prijelaz na kojem je bila nesreća ispod križanja s ulicom Ruđera Boškovića ispred kojeg su uklonjene grane borova nakon prometne nesreće i s Bračkom ulicom) ne mogu reći da se nešto posebno učinilo na sigurnosti građana na pješačkim prijelazima. U noćnim uvjetima situacija je takva da, a što su mi mnogi drugi građani potvrdili u razgovorima, rasvjeta zbog neodržavanja zaštićenog drvoreda nije dovoljno dobra. Dobro rješenje je ponudio direktor Bošane koji je rekao da će nabaviti produžetke koji će se montirati na postojeće stupove te će rasvjetu pomaknuti 2 m nad cestu te na taj način izvući rasvjetu izvan krošnji u kojima se nalazi većina uličnih lampi. Opet početkom godine, od tada ništa. Ne znam zašto jer je ulična rasvjeta u njihovoj ingerenciji i ideja je dobra jer bi se time barem od strane grada napravilo nešto u korist sigurnosti prilikom prelaska na pješačkim prijelazima.

Ne tako davno bila je i javna rasprava o UPU južno od jadranske ceste u gradu Biogradu tijekom koje mi je rečeno da se radi prometni projekt, te kako je isti složen i kako se moraju snimiti sve ulice u gradu. Razumijem da je cijeli projekt složen, da ima jako puno ulica u gradu koje treba pregledati, no isto tako se pitam koliko građani ovog grada moraju čekati na to rješavanje. Ima 7 godina da sam u vijeću roditelja te pokušavamo posebno rješenje pronaći na prilazima školi. Za dobivanje semafora na navedenoj ulici bilo je potrebno 12 godina prema riječima sadašnjeg gradonačelnika. Kroz vijeće roditelja mi smo uspjeli dobiti vibrirajuće trake u 2 godine nakon nekoliko sjednica vijeća roditelja u osnovnoj školi. Nakon 2 emaila prošle godine sam uspio kao običan građanin natjerati glasnogovornicu Hrvatskih cesta da me nazove i u razgovoru sa mnom objasni da se to pitanje ima riješiti kroz prometnu strategiju samog grada.

Nije mi namjera da ikog prozivam, samo se nadam da neće opet netko stradati, jer će se onda svi sjetiti da se to moglo riješiti prije. Ja se sjećam s mukom 13.12.2015. godine i prometne nesreće koja se nije trebala dogoditi. Sjećate li se vi i je li to bilo dovoljno da se konačno opametimo? Ja mislim da je, a vi…

A.F.