Gradonačelnik Knez i delegacija grada u Osijeku

Gradonačelnik Knez i delegacija grada u Osijeku

0 148

42930Nakon FrancuskePariza, gradonačelnik je sa svojom delegacijom posjetio Osijek. Gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza sa suradnicima je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo proveo zonom Poduzetničkog inkubatora Bios u kojoj do svibnja treba biti završena gradnja treće hale u koju EU, Grad Osijek i Bios ulažu više od 1,391 milijun eura.

Kneza i njegove suradnike zanimala su osječka iskustva pomaganja poduzetnicima početnicima, pa su Bubalo i direktor Biosa Ivo Koški prezentirali što se uz potporu Grada, ali i osječkog Sveučilišta, te drugih bitnih institucija, poduzima na poticanju poduzetništva.

Neki su se od korisnika, pojasnio je Koški, nakon što su iskoristili subvencionirani početni impuls, osnažili i prerasli smještajne kapacitete Biosa. Oni sada rade u gospodarskoj zoni, ili su pronašli veće poslovne prostore na drugim lokacijama, pa sada u Biosu ima 22 stanara.

– Istovremeno smo, gradeći novu halu, od svibnja prošle godine obilazili fakultete jer su diplomanti potencijalni poduzetnici i naši potencijalni korisnici. Trenutačna popunjenost nove hale na osnovu njihovih pisama namjere je 70 posto. Prema tome naši novi korisnici trebali bi biti mladi koji izrađuju mobilne aplikacije, bave se proizvodnjom krema, tekstilom, solarnim panelima, obrađuju materijale, pojasnio je Koški, dodajući kako će nova hala imati i dizalo koje će olakšati pristup invalidima.

Plan je omogućiti djelovanje za još 50 tvrtki i stvaranje približno 300 radnih mjesta kroz deset godina, a u planu je, pojasnio je Koški, gradnja dodatna dva kata na postojećoj hali, prvoj do ulaza u Bios, gdje bi se na više od 1.400 kvadrata, našlo mjesta za još 24 prostora i za informatičke djelatnosti.D.Pejić