Kada ćemo doći pameti ili bolje rečeno – otrizniti se?

Kada ćemo doći pameti ili bolje rečeno – otrizniti se?

0 192

stipe ivanovicOsim što je zaljubljenik mora, Dalmacije, maslina i svega onog kvalitetnog što ona nudi, Stipe Ivanović je ugostitelj, turistički radnik i kalafat, a od ostalih jednostavnih, ali životno mudrih ljudi razlikuje se voljom i entuzijazmom s kojim je spreman svoje ideje i mišljenja podijeliti na duhovit način s onima željnima  „pametne beside“.

Rič autora: Moramo li baš sve privatizirat i rasprodat?!

Hrvatska agencija za obalni i linijski prijevoz sprema se za dodjelu koncesija za plovidbu duž obalne plovidbe, a i veza otok – kopno. Natječaj je međunarodni. Interesanti su Grci, Talijani, a i „dunavska plovidba“. Bože, kako će to izgledati? Kuhari na tim „dunavskim brodovima“ su naučili spremati čepapčiće, a Jadran nije Dunav. Za vrime juga i bure, kad se brod počme valjati, čevapčići će izletit s grila, jer su okrugli, pa će posada i putnici ostati bez objeda. A naši stari kuhari s Jadrolinije su spremali na svojim brodovima bišteke (odrezak) u umaku, malo friganog krumpira bez friteze, jedno jaje na oko preko tog odreska, zelenu salatu, uz to bočica vina od tri i pol deca Pošipa ili Dingača, što je prava mediteranska ili srednjoeuropska kuhinja. A sada će biti čevapi, šljivovica ili pivo. Agenciji bih dao preporuku da pokušaju svoje naume ponuditi plovidbi norveškoj, danskoj, finskoj, pa ćemo vidjeti kako će reagirati te države koje su isto u sastavu Europske unije. Možda Grci tako ponude Turcima liniju u Istambulu na relaciji između europskog i azijskog dijela. A na tu nakaradnu ideju o budućoj jadranskoj plovidbi preporučam da pročitate moj stariji osvrt na tu temu. Evo kako ide…

Priprema se privatizacija legendarnog povijesnog putničkog brodara jadranske linijske plovidbe. Prijašnje jugoslavenske pomorske vlasti smo s razlogom kritizirali da nemaju dovoljno razumijevanja za jadransku Hrvatsku. U njihovo vrijeme su se rasprodali biseri hrvatske putničke brodogradnje, prodani su brodovi imena pjesnika, gradova, a na kraju ljepotica Jadrana brod „Jugoslavija“ . U isto vrijeme su kupovali rugobe od brodova.

Danas, kad smo „svoj na svome“ prodali smo brod „Istra“, pa „Ambasador“, prijašnjim imenom „Jedinstvo“, kojeg današnjih dana režu na komade u blatu dalekog Ekvadora. Je li baš tako morao završiti slavni brod „Jedinstvo“?!

Imaju li današnji moćnici bar malo pomorskog duha u sebi, imalo mediteranske sentimentalnosti. Izgleda da ne, već im je glavna misao samo profit.

Ta naša Jadrolinija sa svojim prepoznatljivim „Bilim brodovima“ građevnim spojem tradicije i modernog, prilagođenim svim vremenskim prilikama. Nije bilo neisplovljavanja. Bila je ujedno rasadnik lijepog ponašanja zaposlenika i putnika, koji su koristili njene usluge.

Veliki dio otočana primoraca se školovao i zbrinuo na tim brodovima. Svi smo mi dio te Jadrolinije, pogotovo zadarsko područje. Da nije bilo tih brodova malo tko bi u svijetu ranijih godina znao za Hrvatsku. Ti brodovi su svijetu pokazali biće i kulturu jadranskog čovjeka. Posada na izlascima domaćim i svjetskim lukama ponašala se uljuđenije i kulturnije od današnjih pozicioniranih ljudi. A kada sve bude privatizirano čisto sumnjam da će biti tako.

Opravdanja za rasprodaju da su to poslovni uspjesi nisu dovoljni. Niste prodali stare brodove, već ste prodali dušu otočana i primoraca. Za te naše veterane bilo je i puno boljih rješenja od blata Ekvadora. Opravdanja da se sve mora privatizirati ne stoje. Nije svijetu i Europi teško pojasniti da smo zemlja s puno otoka, nažalost većim dijelom iseljenih. A da preostalo stanovništvo mora imati sigurnu vezu s kopnom.

U Biogradu na Moru,

Stipe Ivanović – Cipre

SIMILAR ARTICLES

0 245

0 273