Kome trebaju učestale promjene imena ulica, trgova i riva u Zadru?

Kome trebaju učestale promjene imena ulica, trgova i riva u Zadru?

0 233

stipe ivanovicOsim što je zaljubljenik mora, Dalmacije, maslina i svega onog kvalitetnog što ona nudi, Stipe Ivanović je ugostitelj, turistički radnik i kalafat, a od ostalih jednostavnih, ali životno mudrih ljudi razlikuje se voljom i entuzijazmom s kojim je spreman svoje ideje i mišljenja podijeliti na duhovit način s onima željnima  „pametne beside“.

Rič autora: Izgleda da mi u Lijepoj našoj nikako ne možemo proći bez novih – starih ukazanja. Najprije se duh maršala Tita ukazao na otoku Visu, a evo sad u našem Zadru nam se izgleda ponovno ukazuje. Ukazanju u Međugorju papa Franjo je naročito sumnjičav, za razliku od Fatime i Lurda, a vidjet ćemo naknadno i kakva će mu biti reakcija na ovo novo ukazanje maršala Tita u Zadru. Kome uopće trebaju učestale promjene imena ulica, trgova i riva (obala) u Zadru, vidjet ćemo u nastavku.

Učestale promjene imena ulica i trgova na našim prostorima postale su smiješne, ali i tužne. Zar nije bilo dovoljno podjela u našoj povijesti na „mi“ i „oni“?! Tako nam se događa da i relativno mladim ljudima u životnom vijeku promijene i do tri puta ime jedne te iste ulice.

U zadnjih 100 godina u našim primorskim gradovima mijenjali su nazive obala:

Obala Franje Josipa,

Obala kralja Karađorđevića,

Obala kralja Emanuela,

Obala Josipa Broza,

Obala kralja Krešimira (jedinog zaslužnog)

….da bi sad opet vraćali ime maršala Tita.

Ja mislim da u našoj Dalmaciji ima puno boljih i vrijednijih ljudi, a da nisu bili političari.

Svi se zalažemo za nekakvu Europu i njezina pravila igre. Ali gospodo, i u Europi nema ovakvih smiješnih imena obala, trgova i ulica, a da ne govorimo o spomenicima. Navest ću vam primjer jedne kulturne norveške, gdje spomenike grade samo običnim malim, ali svojim „velikim“ ljudima, koji su bez političke obojenosti, tako da im spomenici ostaju dugovječniji tj. nema govora o rušenju.

Npr. norveški partizani dobili su samo ploče s imenima na mjestima pogibije, a i druge vojske su imale pravo na dostojno obilježje. U gradovima grade se spomenici ljudima koji su zadužili naciju svojim velikim i malim djelima, a ne političkim. Možda se dogodi da zaluta i koji tzv. politički spomenik političaru, ali tek nakon duboke i seriozne dugogodišnje provjere njegove prošlosti i političkog djelovanja 200 – 300 godina unatrag.

Spomenici se grade rudaru, ribaru, doktoru, kapetanu u prirodnoj veličini, tako da se na njima i ptice odmaraju. A na našima ćete teško to primijetiti, jer svaki ima pušku i borbeni stav. Zato bih vas zamolio, i jedne i druge u Hrvatskoj, da malo razmislite o mom prijedlogu. Imena ulica, trgova, obala nek’ dobiju imena naših običnih velikih i malih ljudi, bez političke obojenosti. Konkretno imena zadarskoj rivi bila bi puno primjerenija i da se nazove:

Obala kaljskih ribara,

Obala preških lavadjera,

Ili Obala zadarskih obalaca (lučkih radnika).

U Biogradu na Moru,

Stipe Ivanović – Cipre

SIMILAR ARTICLES

0 245

0 272