Kraljevski grad Nin proslavio Dan Grada

Kraljevski grad Nin proslavio Dan Grada

0 116

IMG-20150610-WA0006-1 (Kopiraj)U utorak, 09. lipnja 2015.g. kraljevski grad Nin proslavio je svoj dan grada.

Proslava je započela svečanom sjednicom koju je otvorio predsjednik općinskog vijeća  Davor Ćurjurić, zatim je goste pozdravio gradonačelnik Emil Ćurko. U pozdravnom govoru posebno je izrazio dobrodošlicu gostima iz hrvatskih kraljevskih gradova Tomislavgrada i Knina koji su nazočili svečanoj sjednici. Osim njih još je pozdravio i župana Stipu Zrilića, predsjednika Skupštine Zadarske  županije Željka Lončara, te uvažene goste: bivšeg direktora dubrovačkog arhiva Ivana Mustaća i znanstvenika Antu Glibotu.

Ćurak je u svom pozdravnom govoru govorio o gospodarskom razvoju Nina u proteklom razdoblju . Posebno je istaknuo uspjehe na području vjerskog turizma.

IMG-20150611-WA0008-1-1 (Kopiraj)Nazočne su pozdravili i župan Zadarske  županije Stipe Zrilić, te znanstvenici Ivan Mustać i Ante Glibota.

Stipe Zrilić je u svom govoru pohvalio gradonačelnika i općinske vijećnike koji su uspjeli mali gradić – Nin komunalno urediti i gospodarski razviti; u čemu su imali veliku podršku Županije, čije su velike zasluge za razvoj  prometnica i zračne luke , što indirektno utječe na sveopći razvoj  Županije. Pa prema tome i grada Nina.

Ante Mustać je govorio o značaju Nina za sveukupni razvoj Hrvatske državnoupravne, kulturne i povijesne znanosti. Posebno je istaknuo zasluge Ante Glibote za prikupljanje izvornih dokumenata iz hrvatske povijesti skupljenih u zbirku dokumenata pod nazivom “Biljezi hrvatske državnosti”.

 

Akademik Ante Glibota je u svom nadahnutom i emotivnom govoru istakao značaj Nina u hrvatskoj političkoj i kulturnoj povijesti. Posebice u povijesti crkve u Hrvata. Spomenuo je kako je pok. predsjednik Tuđman uvažio njegov prijedlog  i Ujedinjenim narodima prigodom svog nastupnog govora povodom međunarodnog priznanja Hrvatske darovao repliku Višeslavove krstionice kao znak kršćanske opredijeljenosti Hrvata tada i danas.

Govoreći o prikupljenim dokumentima iz vatikanskih arhiva pokazao  je da te 33 isprave nedvojbeno svjedoče o hrvatskoj neovisnosti, samostalnosti i međunarodno priznatoj zemlji, a o Ninu kao kolijevci hrvatske suverenosti.

Na kraju su u večernjim satima gosti uživali u promociji nove knjige “Luč Hrvata”, velikog hrvatskog književnika i domoljuba Ante N.Tadić – Šutre.

A: Vukoja