Krunidba kralja Kolomana pod ”Cukinom murvom”

Krunidba kralja Kolomana pod ”Cukinom murvom”

0 354

biograd_14239U Belgradu (Biogradu) se Koloman kruni (1095-1116)  hrvatskom krunom za hrvatskog kralja, kralja Hrvatske i Dalmacije.
Čin krunidbe izvršio je po nekima belgradski biskup Bono, a po nekima  kninski biskup, koji je nosio naslov “hrvatskog biskupa” (“episcopus croatensis”).  Sama krunidba se prema narodnoj predaji odvila podno za nas Biogradce znamenitom  ”Cukinom murvom” , odmah uz crkvu pored  bazilike kralja Krešimira, čiji su temelji i danas očuvani.

U ispravi o krunidbi, izmedu ostalog, navodi se “postquam fuit  coronatus in Belgradum supra mare, in urbe regia” (“nakon što  je bio okrunjen u Biogradu na Moru, kraljevskom gradu”). Biograd  je tada urbs regia – kraljevski grad; Alba regalis, Alba  maris, Alba Maritima – Belgradum supra mare, koji je rezidencija  Kolomana i njegova sina Stjepana (1089-1090).

Hrvatsko-ugarski kraljevi, poput franačkih vladara, imali su više  prijestolnica, samo u Hrvatskoj bilo ih je 7 (Belgrad, Biaci, Klis, Knin,  Nin, Omiš  i Šibenik) u kojima su vršili kraljevsku vlast  (izdavali isprave, priznavali slobode, potvrđivali ugovore, presuđivali  sudske sporove i sl.) iskorištavajuci pri tome i ubiranje ljetine  s kraljevskih dobara u određenom gradu i njegovoj okolici za sebe i svoju brojnu pratnju.

Oni su imali i tzv. ius descensus regii (pravo  na uzdržavanje kralja i njegove pratnje) tamo gdje su povremeno  boravili. “Dopo la sua incoronazione a Belgrado” (“poslije  svoje krunidbe u Biogradu”), Koloman je u njemu pretežno boravio,  uz Zadar, Nin, Knin, ©ibenik, Trogir i dr. Po nekima je Koloman  umro u Biogradu i u njemu je sahranjen, a po nekima u Zadru, Stolnom
Biogradu i dr .

Oko takvih mogućnosti nikada nije došlo do konsenzusa struke i narodne predaje, ali zasigurno nitko ne može negirati da je Biograd kraljevski, krunidbeni grad, ali i sjedište naših biskupa. Grad rasadnik kulture i povijesti, zaštitnik našeg identiteta i tradicije koja je pred velikim izazovom globalizacijskih procesa s kojima će se Hrvatska suočiti u nadolazećem periodu.