LOKALNI IZBORI: HDZ nudi stara obećanja kojima je istekao rok trajanja. Oporba...

LOKALNI IZBORI: HDZ nudi stara obećanja kojima je istekao rok trajanja. Oporba za sada ništa

0 298
FOTO: Grad Biograd

 hdz_sdpLokalni izbori se polagano zahuktavaju, ali u Biogradu predkampanja zaostaje za ostalim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj. Rezultat je to sveopće letargije i nedostatka vjere u bolje sutra, kao i dugogodišnje loše kadrovske politike posebice vladajućih, ali i oporbe. Za sada su kandidature istaknuli iz novooformljenog MODES-a (Ante Fuzul), a HDZ Biograd će vjerojatno ponovo kandidirati Ivana Kneza.

SDP još nije ništa obznanio, dok su za sve ostale opcije ne zna što planiraju.

Gdin. Ante Fuzul najavio je kandidaturu, ali još nije predstavio program.

U kojem smjeru će ići kampanja HDZ-ovog kandidata Ivana Kneza, moglo se iščitati sa svečane sjednice GV-a povodom Dana grada. Već oprobani koncept najave projekata pred izbore, pa čak i onih nerealiziranih, a već jednom najavljenih od prije četiri ili osam godina, biti će HDZ-ova kampanja. Takav oblik afirmativne kampanje bi imao smisla da isti nisu na vlasti u kontinuitetu od 2004. g. Ovako možemo osnovano sumnjati da je to ponovo najobičnija predizborna demagogija puna lažnih obećanja.

PROŠLOST SE PONAVLJA: Isti kandidati, isti projekti, istim biračima preko istih medija
FOTO: bioigradnamoru.hr
FOTO: bioigradnamoru.hr

Na sjednici za Dan grada koja je iskorištena za lokalnu kampanju HDZ-a, predstavljen je niz projekata. Uobičajeno, političari se oslanjanju na kratko pamćenje svojih birača pa su i ovaj put najavili stare projekte koji su bili prezentirani na tim istim sjednicama prije četiri ili čak osam godina, a nije niti započeta gradnja. Npr. za potrebe prvog dijela analize uzeli smo samo par primjera: Obnova Osnovne i ”Stare” škole, Doma za starije i nemoćne, i Sv. Katarine – otoka ljubavi su već prije nekih 5 i više godina najavljeni kao da gradnja kreće uskoro, neposredno nakon lokalnih izbora 2013. g. Međutim do danas, ništa…

Jedan od primjera je projekt Sv. Katarinaotok ljubavi koji je pompozno najavljen 2013. g uz video prezentaciju (koja također košta), a nije se ni kamenčić izgradio niti se više spominje. Nekoliko mjeseci pred izbore gradonačelnik Knez je najavio ovaj projekt prvo na sjednici za dan Grada, a kasnije u Slobodnoj Dalmaciji (17.01.2013. g) Kada bi se cijeli projekt mogao realizirati? – Za godinu, najviše dvije, uvjeren je gradonačelnik Knez.” Vjerojatno se ništa nije ni planiralo, već se biračima bacila ješka za glasove.

Zanimljivo je da se nakon toliko godina gotovo svi nabrojani projekti (osim Sv. Katarine) opet vade iz arhive. Isti kandidati, ponovo nude te iste projekte, istim biračima preko istih medija. Ovih dana vidimo da se ”slučajno” pojavljuju članci s najavama istih ili sličnih investicija, ali i navijačkih medijskih izvještaja o nekakvoj izgradnji već izobećavanih projekata.

mirovinski_dom_biograd_projektiNeposredno pred lokalne izbore 2009. i 2013. godine najavljivani isti projekti kao i sada 2017. godine

Također, još tamo prije 7 godina, 2010. i 2011. godine najavljeno je da će se uskoro graditi ogromni Domovi za starije i nemoćne od pretpristupnih EU fondova. Kulminacija ”propagande” bila je 2013. g. nekoliko mjeseci pred izbore preko odanih novinara koji su članke objavljivali u dnevnim novinama i na radiju. Npr.  U jednim dnevnim novinama (09. 02. 2013 g.) osvanuo je članak pod naslovom: ”Novcem iz fondova EU-a do doma za starije i nemoćne” u vrijednosti od 50 miliona eura, dok je 26.03.2013 g na radio postaji rečeno: ”Očekuje se da bi radovi krenuli početkom 2014. godine. Kapacitet doma bio bi oko 900 ležajeva.” Do danas ništa nije postignuto, niti više postoje pretpristupni fondovi…

Također 25. 04. 2013 g. (izbori su u svibnju) izlazi članak ”Obnova Stare škole od podruma do dormitorija”, a svega nekoliko mjeseci kasnije najavljuje se novi projekt i dolazak Baltazar Adam Krčelić poslovne škole. Nakon što se ni to nije realiziralo, godinu kasnije (2014. godine) se objavljuje izgradnja velebnog Multimedijskog muzejskog centra iz EU fondova u Staroj školi. Nakon i tog trećeg nerealiziranog obećanja, za ove izbore je po četvrti put obznanjena obnova zgrade Stare škole. Prije 8 godina je projekt uvale Jaz najavljen, o čemu ćemo pisati u slijedećem nastavku…

Oporbene opcije nesposobne poentirati na nerealiziranim obećanjima ili su kompromitirane svojom trgovinom pa šute
FOTO: Obećanje iz 2011, 2013 i 2017. godine, današnja stvarnost
FOTO: Obećanje iz 2011, 2013 i 2017. godine, današnja stvarnost

Svi smo se nadali i vjerovali u obnovu Osnovne škole – nadogradnju kata i uređenjem igrališta iz 2011. godine. Samo na projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i nadogradnju škole dano je 460.550 kuna. 

Međutim kada je oporba u ovom mandatu tražila da ispune obećanje igrališta na OŠ, gradonačelnik i suradnici su tvrdili da se ne može ništa graditi jer je zemljište županijsko (što uopće nije prepreka). Međutim, sada to ne smeta i opet najavljuju obnovu OŠ i igrališta 6 godina kasnije.

U nedostatku projekata gradska vlast čak politizira privatnu investiciju poduzetnika Koletića koji vlastitim novcem i novcem svojih partnera gradi zabavni park. Gradski čelnici stalno pokušavaju prezentirati tuđe privatno vlasništvo  i tuđu sposobnost kao nešto što su biogradski političari stvorili, što naprosto ne odgovara istini.

Sve ovo navodimo jer se ponovo ovih dana u predizborne svrhe pokreće val članaka (poput ”Projekti koji će promijeniti lice grada”) o tim istim recikliranim projektima , dok je oporba iz redova SDP-a i NL Ivan Babara nesposobna takvo obmanjivanje građana neutralizirati. HDSSD ekipno ne izlazi na izbore, dok je njihov Marinović promjenio sveukupno četiri stranke dosada (HDZ, HDSSD, HSP-AS i MODES).

Svjesni lošeg stanja u političkoj kasti grada Biograda, mi iz uredništva odlučili smo preuzeti ulogu konstruktivne i argumentirane opozicije, ali i gorljivog podupiratelja vlasti kada rade kvalitetne stvari poput Slovenskog vikenda u predsezoni, uređenja groblja i kanalizacije,  ili prezentacije našega grada na raznim ciljanim destinacijama i sve ono pozitivno što rade…

U slijedećem članku ćemo pisati o obećanjima starim gotovo preko 8 godina…