Mažoretkinje i KUD Kralj Tomislav organizirali tradicionalnu manifestaciju “Tebi grade”

Mažoretkinje i KUD Kralj Tomislav organizirali tradicionalnu manifestaciju “Tebi grade”

0 235
FOTO: biogradnamoru.hr
FOTO: biogradnamoru.hr
FOTO: biogradnamoru.hr

Kao kruna brojnih događanja kojima je Biograd na Moru obilježio Dan grada i blagdan svete Stošije u održana je velika manifestacija pod nazivom “Tebi grade” koju KUD Kralj Tomislav pod pokroviteljstvom Grada Biograda neprekidno organizira još od 2003.
I u jubilarnoj godini, petnaesti put za redom u Sportskoj dvorani OŠ Biograd bilo je veselo i raspjevano. Domaći i gosti ponudili su bogatstvo nošnji, pjesme i plesa te je publika doista mogla uživati u bogatom i raznolikom programu. U obilju svečarskih događanja na spektakularnoj manifestaciji nedostajala je tek veća posjeta gledatelja.

– Ovo je prilika da KUD i Biogradske mažoretkinje predstave svoja postignuća i ujedno daruju jedan lijepi program svojim sugrađanima upravo za Dana grada, kazala je Ljiljana Tomić, predsjednica domaćeg KUD-a Kralj Tomislav, te je nastavila:– Svakako nastojimo da i naši gosti svake godine budu iz drugih krajeva Hrvatske ili inozemstva kako bi nam prezentirali kulturnu baštinu njihovog podneblja te doprinijeli raznovrsnosti programa.

FOTO: biogradnamoru.hr
FOTO: biogradnamoru.hr

Naši ovogodišnji gosti su KUD Ivan Kapistran Adamović iz Čepina, urbanog općinskog središta kod Osijeka.
KUD iz Čepina nosi ime nekadašnjeg čepinskog plemenitaša, vizionara i pokretača moderne proizvodnje.
Društvo broji nešto više od osamdeset članova podijeljenih u plesnu odraslu i dječju skupinu, tamburašku skupinu te vezilje, koje se bave izradom vezenih tradicionalnih predmeta, kazao je Nenad Sudar, voditelj starije sekcije.
Biogradskoj publici se predstavio koreografijama koje prikazuju plesove, napjeve i nošnje iz različitih dijelova Hrvatske.

FOTO: biogradnamoru.hr
FOTO: biogradnamoru.hr

Naime, Čepin, selo s bogatom prošlošću, navelo je mnoge narode da se ovdje nastane i žive u ovoj plodnoj ravnici – Mađare, Srbe, Slovake i Hrvate iz Like, Dalmatinske Zagore, Hercegovine, Bosanske Posavine.
-Pjesme, plesovi i običaji Slavonije bili su pod utjecajem doseljenih naroda, ali su ipak Slavonci zadržali svoje, ističe Sudar.

Pod dirigentskom palicom Branke Pelicarić, novinarke-urednice Radio BnM-a, tijekom cjelovečernjeg programa redale su se pjesme i plesovi uljepšani bogatstvom narodnih nošnji domaćih i gostiju.
Plesom i kolopletom dalmatinskih pjesama, vjerne čuvarice kulturne baštine iz KUD-a “Kralj Tomislav”, priredile su program koji će se dugo pamtiti.

Poput šlaga torti bile su Biogradske mažoretkinje, ponosne predstavnice i nezaobilazan simbol Biograda na Moru. Mladošću, ljepotom i elegantnim mažoret korakom uveseljavaju ulice, a korektno izvedenim koreografijama, uvježbanošću u radu sa štapom i atraktivnim kostimima, plijene pozornost gledatelja na svakom mjestu.

-Krasi nas zajedništvo, međusobno uvažavanje i ljubav prema plesu. Mažoretkinje su za nas opuštanje, zabava, druženje. Imamo četiri dobne skupine mažoretkinja i tko voli plesati, uvijek je dobrodošao, jer s nama se uvijek možete zabaviti, naglašavaju Agata, Rea, Natali, Laura i Božena iz Biogradskih mažoretkinja koje su još jednom publiku dignule na noge

FOTO: biogradnamoru.hr
FOTO: biogradnamoru.hr

Prva je nastupila najmlađa grupa od 4 do 6 godina koju uvježbava je trenerica Agata Zrilić a potom grupa od 6 do 8 godina trenerice Ree Jurić. Uslijedili su nastupi mlađe skupine Biogradskih mažoretkinja čiju je koreografiju uvježbavala trenerica Natali Mršić a starije skupine trenerica Laura Pešić.
Veliki aplauz publike zaslužio je duo NIna Erlić i Iva Pešić te potom i njihove starije sestre, Iva Erlić i Mia Pešić trenerice Laure Pešić i koreografkinje Božene Pešić. Njihov nastup ostavio je sve bez daha što je dokaz velike volje, upornosti i truda kako bi se u što bojem svijetlu predstavile publici.

Mažoret zvjezdica Lana Jurina koja je imala solo nastup pripremila je točku uz pomoć trenerice Natali Mršić.
Tko voli plesati i družiti se, uvijek je dobrodošao, jer s nama se uvijek možete zabaviti, pozvale su voditeljice Biogradskih mažoretkinja.

 

U nedjelju osma po redu Tatamatijada

Posljednje događanje u povodu Dana grada i nebeske zaštitnice sv. Stošije već tradicionalno je ostavljeno za biogradsku djecu i njihove roditelje. U nedjelju, 22. siječnja, također u Sportskoj dvorani OŠ Biograd, održat će se osma po redu sportsko-zabavna manifestacija Tatamatijada, igra i druženju roditelja, djece i teta-odgojiteljica Dječjeg vrtića Biograd ravnateljice Esme Brzić. Svojevrsni zaštitni znak biogradske djece i njihovih roditelja, krajnje dinamičan i uzbudljiv program sa srcem i dušom u nedjelju započinje u 15 sati.

IZVOR: biogradnamoru.hr