Ministarstvo zaštite okoliša najavilo proljeće, ali i kazne za sakupljače šparoga bez...

Ministarstvo zaštite okoliša najavilo proljeće, ali i kazne za sakupljače šparoga bez dozvole

0 147

Nakon dugih zimskih mjeseci, život se polako vraća u svijet prirode. Šume se počinju zeleniti, dani postaju duži, a iz zimskog sna se budi i uspavani životinjski svijet. Uskoro očekujemo i prve vjesnike proljeća koji se najčešće pojavljuju krajem veljače te svojom pojavom najavljuju željeno proljeće.

Visibabe su jedan od prvih cvjetova koje možemo vidjeti u rano proljeće. Listovi  su duguljasti, svijetlozelene ili plavozelene boje. Cvjetna stapka je obavijena tankim zelenim listićem, poput košuljice, a na vrhu se nalazi bijeli cvjetić. Visibaba spada u kategoriju zaštićene vrste, što znači da se smije sakupljati u komercijalne svrhe, ali samo uz dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje u izdanom rješenju propisuje mjere zaštite i količinu koja se smije sakupiti.

sparoga

Međutim, sakupljaju li se sporedni šumski proizvodi (gljive, kesteni, šparoge,    proljetnice, lišće…) u državnim šumama, neovisno o tome da li za osobne ili komercijalne potrebe, potrebno je ishoditi dozvolu područne šumarije Hrvatskih šuma, doznaje se od rukovoditelja Odjela za ekologiju u buzetskoj podružnici Uprave šuma Borisa Černehe. Za proljetnice, kaže Černeha, nema predviđenog cjenika, ali zato on postoji za šparoge. Za rekreativno i komercijalno branje u državnim šumama predviđena je naknada po sakupljenoj količini. Za koji tjedan počinje sezona šparoga, stoga nije naodmet znati da se prema cjeniku Šumarije obračunava naknada koja za stručak šparoga (deset komada) iznosi pet kuna.

Procedura je više nego komplicirana. Berač bi za branje šparoga u državnim šumama trebao ishoditi dozvolu, a nakon sakupljanja ponovo doći s ubranom količinom te platiti prema cjeniku. Predviđena kazna za sakupljanje šumskih plodova bez dozvole Hrvatskih šuma iznosi od tisuću do sedam tisuća kuna, a može je uručiti inspekcija zaštite okoliša ili šumarska inspekcija. U brdsko-planinskim područjima sakupljanje sporednih šumskih proizvoda moguće je bez naknade, ali također treba ishoditi dozvolu.

Izvor:Glas Istre