Obnovimo maslinike u Parku prirode Vransko jezero

Obnovimo maslinike u Parku prirode Vransko jezero

0 150

vransko_jezero01-0Modrave su područje koje se nalazi između Vranskog jezera i mora, na potezu od Draga do Pirovca, jednim dijelom i unutar granica Parka prirode.Fotografije iz zraka ocrtavaju krajolik isprepleten suhozidima, bunjama i gomilama koje su nastale krčenjem zemlje od kamena. Suhozidi široki i do dva metra koristili su se kao putevi kojima se dolazilo do maslinika. Kako magaraca koji su se kretali tim suhozidnim putevima skoro pa više i nema, tako i maslinici sve više zarastaju u šikaru drače, smriča, kupine i bora.

 

Trenutno se obrađuje svega 5 % maslinika od 200 000 stabala, koliko se procjenjuje da ima na površini od 1150 ha.

U posljednjih nekoliko godina pokrenuta je inicijativa „Povratak u Modrave” s idejom revitalizacije zaraslih maslinika kroz čišćenje starih puteva te omogućavanje prilaza maslinicima kojima se prije moglo priči samo magarcima. Uređeni su putevi uz kanal Prosiku, vrh Plana te Šeničnu cestu ukupne dužine oko 3 km, a Park prirode projektom financiranim zajmom Svjetske banke planira urediti i biciklističku stazu uz samo jezero u dužini od oko 3,5 km. Tri uzastopne godine Park prirode u suradnji s udrugama Modrave – Murter Betina, četiri Grada Dragodid, Argonauta i prof. Jadranom Kaleom organizira radionice obnove suhozida i bunja na području Modrava.

 

Krajnji cilj aktivnosti jest valorizacija maslinika Modrava kao značajnog krajobraza – spomenika ljudskom radu, gdje bi se revitalizirani i obnovljeni maslinici sve više privodili proizvodnji, a područje zbog svoje specifičnosti ostvarilo puni potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede. U cijeloj priči pozitivno je što se potomci i nasljednici nekadašnjih težaka iz Betine, Murtera, Pirovca, Draga, Pakoštana i Zadra, koji su u Modravama zemlju doslovce otimali od kamena, sve više zanimaju za obnovu zapuštene djedovine. U suradnji s Parkom prirode zainteresirani vlasnici maslinika lakše mogu ostvarivati i svoje ciljeve.

 

Zbog svih tih razloga Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira radionicu obnove starih i zapuštenih maslinika koju će održati mr.sc. Marijan Tomac u subotu 15.03.2014. u 10 sati. Radionica će se održati u jednom od zapuštenih maslinika u Modravama, gdje ćete moći naučiti više kako stare i zapuštene maslinike vratiti u produktivno doba razvoja. Nazočni maslinari i prijatelji ove plemenite mediteranske voćke imati će priliku da nauče kako obnoviti – pomladiti maslinu uklanjanjem neproizvodnog dijela stabla da bi preostali dio stabla potjerao nove grane koje će redovito i obilato rađati. Ovisno o stanju pojedinih stabala polaznici radionice naučit će obnovu maslina na panj, obnovu u krošnju kao i spuštanje visoke krošnje. Sudionici u radu radionice upoznati će se s gnojidbom obnovljenih maslina kao i zaštitom od bolesti i štetnika.

 

Radionica je besplatna, potrebno je ponijeti samo vlastiti alat (škare i pilu). Očekivano trajanje radionice je 3 sata. Mjesto sastanka je na ulazu u Park prirode Prosika u 9:45.