Osiromašeni, obespravljeni i bez osmijeha čekamo turističku sezonu

Osiromašeni, obespravljeni i bez osmijeha čekamo turističku sezonu

0 211

Osim što je zaljubljenik mora, Dalmacije, maslina i svega onog kvalitetnog što ona nudi, Stipe Ivanović je ugostitelj, turistički radnik i kalafat, a od ostalih jednostavnih, ali životno mudrih ljudi razlikuje se voljom i entuzijazmom s kojim je spreman svoje ideje i mišljenja podijeliti na duhovit način s onima željnima  „pametne beside“.

Rič autora: Ministar turizma najavljuje uspješnu turističku žetvu, hvali se velikim najavama dolaska turista, jer su sve pripreme izvršene na vrijeme. Sve je reka, ali nije spominja domicilno stanovništvo i što ono očekuje od turizma. Ako smatrate u pripremu sezone i prodaju jedne od najstarijih tvornica „Matešić“ na Dugom Otoku (Sali) tvornicu za proizvodnju konzervi sardina i inćuna Francuzima, ti isti Francuzi će proizvode te tvornice prodavati po mediteranskim destinacijama, počev od Grčke, Španjolske, Portugala i Francuske, koji će to dalje plasirati svojim gostima, a mi ćemo s novcem od prodaje našim istim gostima nuditi čevapčiće, a uvest ćemo malo i tajvanske piletine koja će se zvati „kaplus tajvan“.

Da ne bi puno dužija, prijeći ću sad na ono bitno. Možda se netko od mjerodavnih s malim zakašnjenjem sjeti domicilnom stanovništvu podijeliti hvataljke za skupljanje boca, najlonskih vrećica i tko zna što li, čega još odbačenog. Tako bi to skupljanje otpada bar malo izgledalo vizualno humanije. Domaće se stanovništvo zaradi nada jedino od skupljanja boca koje će turisti odbaciti u prirodu ili u kante za smeće i na taj  će način sudjelovati u podjeli turističkog kolača (bolje rečeno mrvica što od tog kolača bude otpadalo pri rizanju).

Usporedbe radi, evo malo povijesti iz doba kad su Amerikanci za ogledalce i vatrenu vodicu dobili zemlju od domaćih Indijanaca. Uvidjevši što se to događa s poštenim ljudima Indijancima, pokušavali su ti isti bar donekle ispraviti počinjenu nepravdu te su im dodijelili malene rezervate, ali i financijsku potporu da žive ljudski i ponosno, odnosno da ne moraju skupljati otpad kako bi preživjeli.

Turizam na hrvatskoj obali, pogotovo u Dalmaciji, bio je uspješan samo u početku, ’60-ih godina, kada je domaće stanovništvo radilo u svom polju, proizvodilo voće i povrće, proizvodilo vino, ulje, držalo i uzgajalo blago i ribarili su te bi dolaskom ljeta spremni plasirali sve svoje domaće proizvode turistima i tako bi  oni poboljšali svoj kućni budžet i to bez ikakvog uplitanja stranih banaka. S tim novcem od zarade bi školovali svoju djecu da budu doturi, inžinjeri, kapitani, a oni što su slabije učili postajali bi političari. A sad njihova djeca ili unuci, unuke, čiste strancima jahte, bruse otrovni podvodni dio broda, a skupljaju i boce. Sigurno oni neće dočekati starost i dugovičnost i vitalnost svojih baba i didova!

U Biogradu na Moru,

Stipe Ivanović – Cipre

SIMILAR ARTICLES

0 245

0 272