Pet najizglednijih kandidata za novog Papu

Pet najizglednijih kandidata za novog Papu

0 93

NASLJEDNIKpape Benedikta XVI. bit će izabran do Uskrsa, kazali su jučer iz Vatikana. Izabrat će ga 117 kardinala tijekom Konklave u Sikstinskoj kapeli. Kardinali će biti zatvoreni i bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom dok god ne izaberu novog vođu. Novi papa mora dobiti dvije trećine plus jedan glas. 

Lista najizglednijih pet kandidata za novog Svetog Oca, poglavara katoličke crkve

220px-AngeloScola.22-03-2009

ANGELO SCOLA, Italija: 71-godišnji kardinal, najistaknutiji je talijanski kandidat. Jedne katoličke novine prozvale su ga “princem katoličanstva”. Kardinal je od 2003. godine, 2011. godine postao je milanski nadbiskup. Vrlo je konzervativan, bio je blizak i Ivanu Pavlu II i Benediktu, i osobno i teološki.

 

220px-Cardinal_Tukson_987

Peter Turkson, Gana: rođen je u zapadnoj Gani 1948. godine., 2003. godine postao je prvi ganski kardinal ikad. On je glavni tajnik sinode za Afriku, što ga čini jakim kandidatom da postane prvi afrički Papa. Turkson je također i na čelu Vatikanskog vijeća za pravdu i mir, koje je 2011. godine izdalo dokument kojim se pozivalo na radikalne ekonomske reforme kojima bi se borilo protiv globalne recesije. Dokument je osuđivao “idiotarije na tržištu”, a Turkson je javno izrazio potporu pokretu Occupy Wall Street. Poznat je i po tome što je prihvatio argument da kondomi mogu biti prikladni za parove u kojima je jedan partner HIV pozitivan.

Cardinalem_Luis_Antonio_Tagle,_Archeviscopo_di_Manile_Filippine

Luis Tagle, Filipini: 55-godišnji nadbiskup Manille najmlađi je kandidat. Kardinalom je postao u studenom 2012. godine. Ima reputaciju kao čovjek iz naroda. Poznata je njegova priča kako je kao biskup jednom vozio jeftini bicikl da bi u susjednom naselju zamijenio bolesnog kolegu. Također, poznat je i po tome što je prosjake ispred katedrale zvao da s njim podijele obrok.

220px-Cardinalouellet

Marc Ouellet, Kanada:I on je intelektualac poput Pape. Kozmopolit je: odrastao u frankofonskom Québecu, studirao u Austriji i Njemačkoj, bio je misionar u Kolumbiji. Ima biskupsko i profesorsko iskustvo. Radio je u Kuriji, a i na raznim razinama pastoralnog rada. Drži biskupe, što daje više realne propozitivne moći od od abrogativne Kongregacije za nauk vjere. Mogao bi biti prvi papa iz Novog svijeta i tako razbiti evropocentričnu dominaciju u Crkvi u kojoj su Evropljani manjina. 68-godišnji kardinal na čelu je Biskupske kongregacije od 2010. godine i ima vrlo jake veze unutar crkve. Veći dio života proveo je u sjemeništu, gdje se zaredio a kasnije postao profesorom i rektorom. 2002. godine imenovan je nadbiskupom Quebeca. Izazvao je kontroverze govoreći o moralu u kanadskom većinom sekularnom društvu.

images (4)

Odilo Scherer, Brazil: 63-godišnji nadbiskup Sao Paola, najistaknutiji je kandidat Latinske Amerike. Doktorirao je teologiju na Papinskom sveučilištu u Rimu. Njega vide kao kompromisnog kandidata koji bi zadovoljio i Europu i Latinsku Ameriku.