Poznati pustolov i pisac Davor Rostuhar trenutno priprema novi projekt Polarni...

Poznati pustolov i pisac Davor Rostuhar trenutno priprema novi projekt Polarni san – Prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, koji je predstavio u Biogradu na Moru

0 224

POLARNI SAN DAVORA ROSTUHARA PO EKSTREMNO VISOKIM TEMPERATURAMA U BIOGRADU NA MORU IPAK PRIVUKAO POSJETITELJE U BIOGRADSKU KNJIŽNICU!

Gradska knjižnica Biograd na Moru nedavno je ponovno ugostila poznatog pustolova i pisca Davora Rostuhara. Iz biogradske knjižnice doznali smo povod ovom gostovanju i zanimljive detalje.

Davor Rostuhar trenutno priprema novi projekt Polarni san – Prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, koji je predstavio i u Biogradu na Moru.

Na ekspediciji će Davor hodati dva mjeseca (sam, pješice, bez dostave hrane) od ruba Antartike do Južnog pola (1200 km). Sama ekspedicija počinje u prosincu 2017. godine i završava u siječnju 2018.

Davor će tijekom ljetnih mjeseci proći pješice hrvatsku obalu kako bi promovirao i prikupljao sredstva za ekspediciju. Plan mu je da u dva mjeseca prehoda 1200 km, koliko ga ukupno čeka na Antarktici. Na nekim dionicama će, umjesto sanjki, vući kolica puna knjiga koje će putem prodavati i na taj način skupljati sredstva. Ideja je da u svakom gradu gdje stane održi predavanje kako bi predstavio projekt, proširio svoje pleme sanjara i prikupio nove bilješke u svoju Knjigu snova koji će mu pomoći da ostvari svoj ambiciozan cilj.

U multimedijalnom predavanju Davor bi predstavio dvije godine arktičkih priprema (Sibir, Grenland, Svalbard, Norveška…) za najveći putnički, ekspedicijski poduhvat u svom životu. Jedan od ciljeva je također prezentirati i njegovo istraživanje (koje je u tijeku kroz isti projekt) o tome što čovjek sve treba napraviti da ostvari svoj san.

Na svom predavanju u biogradskoj knjižnici Rostuhar je zapravo dao presjek svih svojih putovanja, koja su, u konačnici, dovela do onog najtežeg – ekspedicije na Južni pol. U kratkim crtama spomenuo je sve svoje dosad objavljene knjige (“Samo nek’ se kreće“, “Džungla“, “Na putu u skrivenu dolinu“, “Degustacija slobode“, “U zemlji zmaja” i “Hrvatska iz zraka“) i njihove tematike (bilo da se radi o fotomonografiji, putopisima, publicitičkoj prozi ili putopisnoj poeziji).

Prikazujući sebe kao pustolova i putopisca – fotografa, Rostuhar je okupljenima ispričao kako je zapravo sve započelo kada je imao samo 16 godina i na ljetnim praznicima krenuo auto-stopom na svoje prvo putovanje. Odustao je od školovanja na fakultetu, smatravši da će svojim putovanjima naučiti mnogo više nego što mu bilo koje formalno obrazovanje može ponuditi. Kao tri glavne prepreke svakom putovanju spomenuo je: društvo, novac i strah.

Svi znamo da je pobijediti vlastite strahove i suočiti se s njima jedna od najtežih stvari u životu svakog pojedinca, a i sam se Davor s time susretao i dalje se suočava. Kako bi se riješio straha od spavanja vani, u šatoru, uputio se jednu noć provesti na Samoborskom gorju. Tu noć oka nije sklopio, ali mu je nakon toga bilo mnogo lakše biti noću sam negdje vani. Naravno da se strah pojavio i prilikom priprema za najnoviju ekspediciju, ali mi vjerujemo da će Davorova upornost i hrabrost i ovaj put biti glavni sljedbenici na njegovom vrlo teškom putu. G.Š.