Rejting HDZ-a i NL Babare pada, a značajno raste HDSSD i umjereno...

Rejting HDZ-a i NL Babare pada, a značajno raste HDSSD i umjereno SDP

0 107

Na temelju rezultata ankete od 162 glasača što je ipak značajan uzorak za malo mjesto (nacionalne ankete se rade na uzorku od svega 1000 ispitanika, op.a.), analiziramo promjene javnog mijenja popularnosti političkih opcija svakih šest mjeseci. Moramo izraziti zadovoljstvo da se pojedine političke skupine na svoju sreću nisu značajnije organizirale i fingirale glasovanje, jer bi ih uredništvo PortalBiograda jasno prokazalo i javno prozvalo.

Svaka anketa mora sadržavati temeljne podjele prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja. Ova internet anketa ”zakinuta” je za dobnu podjelu glasača, tako da ovaj uzorak kolokvijalno možemo nazvati ”internet uzorkom”, temeljenom na starosti populacije do 40 godina. Političku analizu trenutnog rejtinga temeljimo na rezultatima proteklih lokalnih izbora, ali zbog vjerodostojnosti i usporedbom sa rezultatima internet ankete od prije 8 mjeseci.

Trenutni rejting političkih stranaka, nakon šestomjesečnog rada ili nerada političkih opcija u Gradskom vijeću prezentiran je u priloženoj fotografiji:

anketa

 Tijesni pobjednik ankete se može proglasiti HDZ, ali sa značajnim padom u odnosu na rezultate izbora. Iako je vladajuća stranka izjednačena s HDSSD-om, mora im se dati prednost, jer nisu anketirani stariji tradicionalni birači koji ne koriste internet. Da se danas održavaju izbori vladajuća stranka bi izgubila većinu u Gradskom vijeću, čak i ako bi im pridodali rezultate starijih birača. Time bi rad u GV-u postao puno dinamičniji, čime bi trenutna oporba imala prilike pokazati što (ne)zna.

Jasno je vidljiv, pa čak i očekivan značajan rast regionalnog dalmatinskog HDSSD-a, obzirom na njihov aktivan politički angažman u GV-u. Iako su mnogi očekivali da mlada lista političkih amatera koja je bila iznenađenje izbora, neće imati znanja, volje i angažmana u GV-u, ovaj rezultat je njihove skeptike demantirao.

”Biogradska koalicija” SDP-HSLS-HNS-Eko Savez Zeleni, bilježi umjereni rast rejtinga i također se značajnije politički pozicionira na biogradskoj političkoj sceni.

NL Ivana Babare također je u ovom anketnom ciklusu ponešto srozala svoj rejting među biogradskim glasačima, ali politika je nepredvidiva djelatnost pa ih ne vrijedi otpisati.

Liste Laburista, HSS-a, i HSU-a ponovo ne prelaze izborni prag, ali uz značajniji politički angažman bi mogle profitirati i otkinuti poneki mandat ”parlamentarnoj” četvorki.