SVE O FIDGET SPINNERIMA: Biogradski osnovnoškolci će u petak saznati kako izraditi...

SVE O FIDGET SPINNERIMA: Biogradski osnovnoškolci će u petak saznati kako izraditi svoj vlastiti primjerak spinnera

0 135

Donedavno, zapravo sve do ovog proljeća, nitko od nas nije ni znao što su Fidget Spinneri, a dosad su već preplavili cijelu Hrvatsku, pa tako i naš Biograd na Moru. Fidget Spinneri nešto su kao moderni yo – yo i svi ga moraju imati. Ova megapopularna igračka dobro se prodaje, no biogradski osnovnoškolci će u petak imati priliku saznati kako izraditi svoju vlastitu, bez trunke ili s minimalno uloženog novca. U petak, 23. lipnja s početkom u 10 sati u učionici za tehničku kulturu biogradske osnovne škole održat će se radionica „Kako napraviti svoj spinner“. Za radionicu su učenici dužni pripremiti papir, olovku, gumicu, trokut, šestar, materijal za izradu spinnera te kuglični ležaj. Pritom će naučiti sve o postupku izrade spinnera od ideje do realizacije, što znači  dizajnu, izradi nacrta, odabiru materijala i u konačnici – izradi gotovog proizvoda, donosi Radio BnM.

Što su Fidget Spinneri i kako su osvojili svijet?

Fidget Spinner je spravica koja se sastoji od plastičnih zubaca ili rotora različitih oblika i raznih drugih materijala koji su spojeni na kuglični ležaj. Upotrebljava se tako da se kuglični ležaj drži rukom, a prstima se oko njega zavrte rotori. Originalni spinner ima tri plastična rotora u različitim bojama, no postoje i razne druge inačice, modeli s 2, 5, 6 elisa, kružne inačice, kockaste (na svakoj plohi ima različite funkcije pritiskanja, vrtnje, klikanja). Od potpune anonimnosti do globalnog fenomena dogurali su preko You Tubea, gdje su se pojavile na stotine video klipova koji podučavaju akrobacijskim trikovima s tom igračkom.

Tko je izumio Fidget Spinner?

Fidget Spinner izumila je Catherine Hettinger još davne 1990. godine, dizajn je tada bio nešto drukčiji, ali radilo se otprilike o istoj igrački. Patent je istekao još prije deset godina jer je Catherine zaključila da više nema smisla plaćati za održavanje, što joj je bila velika greška budući da danas neće zaraditi ni dolar od ovog globalnog ludila.

Čemu služi?

Igračka je prvotno zamišljena kao pomoć za djecu s ADHD-om, da ih smiri, riješi stresa i pomogne pri koncentraciji, potom za djecu s autizmom ili anksioznošću. No ne postoje znanstveni dokazi koji bi išli u prilog da ova tzv. antistres spravica uistinu ima takav blagotvoran učinak.

Prva upozorenja

Stigla su i prva upozorenja roditeljima čija djeca imaju spinnere, a mlađa su od 10 godina, što je dobna granica koja se smatra dozvoljenom za ovu igračku. Društvenim mrežama proširila se fotografija zaglavljenog dječjeg prstića u jednoj rupi spinnera, tako da se više ne može skinuti bez rezanja igračke. Osim toga, djeca zavrte spinnere pokušavajući ih približiti ruci, nosu, čelu, kosi, pa čak i očima, zato bi trebalo izbjegavati one modele koji imaju oštre rubove i opasne krakove. I upravo igračka koja tobož uklanja stres, na taj način može ozlijediti i zadati malo dodatnog stresa, straha, suza ili boli onima koji je koriste za igru, ali i njihovim roditeljima. G.Š.