SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA VINKA PEŠIĆA: Spektakularne fotografije Velebita, od sinoć, pa...

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA VINKA PEŠIĆA: Spektakularne fotografije Velebita, od sinoć, pa sve do kraja rujna, mogu se pogledati u Zavičajnom muzeju Biograd

0 281

SVEČANOST OTVORENJA IZLOŽBE FOTOGRAFIJA „VELEBIT“ AUTORA VINKA PEŠIĆA U ZAVIČAJNOM MUZEJU BIOGRAD

Uz veliki broj uzvanika i posjetitelja, prijatelja i ljubitelja vrhuske fotografije, sinoć je u Zavičajnom muzeju Biograd otvorena izložba fotografija pod nazivom „Velebit“ autora Vinka Pešića.

Vinko Pešić rođen je 1962. godine u Biogradu na Moru, liječnik je obiteljske medicine u Pakoštanima. Njegova ljubav prema fotografiji potječe još od srednjoškolskih dana, a intenzivnije se njome bavi zadnjih nekoliko godina pojavom digitalne fotografije. Najčešći motivi su mu priroda i njezine ljepote, grad Biograd na Moru i događanja u njemu.

U uvodnom slovu Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, prisjetio se njegovih ranijih ostvarenja.

„Sjećamo se prve izložbe dr. Pešića u kojoj su bili motivi Vrana, vranski grafizmi. Nakon toga bila je jedna prekrasna izložba posvećena maslini, svetom drvu, simbolu Dalmacije i cijelog Mediterana. Nakon toga je u našem izložbenom prostoru bila izložba fotografija dr. Pešića posvećena otoku Palagruža, najjužnijem hrvatskom otoku. Ove godine uslijedila je jedna njegova mitska izložba. Dovoljno je izreći riječ „Velebit“, riječ koja se ne može ispričati, već spomenuti samo nekoliko ljudi koji su se bavili ovom mitskom planinom. Jedan od najstarijih renesansnih hrvatskih književnika Petar Zoranić, napisao je knjigu „Planine“, smatra se prvim romanom u hrvatskoj književnosti, u kojoj pratio hrvatske planine krenuvši od Velebita, pa preko Dinare, velebnim masivom koji nazivamo Dinaridi.”, započeo je Samardžić.

“Velebit je, kao što znamo, planina koja dijeli Liku i Gorski Kotar od Dalmacije, imala je posebno značenje za vrijeme Domovinskog rata. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji spojena je tunelom Sv. Rok, a zahvaljujući dr. Vinku Pešiću, sada je cijeli Velebit, cijeli taj kraj koji je zaštićen i kao park prirode, spojen s nama i putem motiva na njegovim fotografijama. Kao što je rekao, radio je na fotografijama danonoćno, snimao u svim dobima dana, ranom jutru, u podne, poslije podne, navečer, po noći. Mi bismo rekli, kad običan puk spava, tada umjetnik čeka na čeki, baš kao lovac, pogodan trenutak kako bi uhvatio poseban kadar i napravio prekrasan snimak od kojeg zastaje dah.“, nadahnuto je govorio Samardžić.

Samardžić je završio svoj govor posebnim zahvalama onima koji su pomogli realizirati ovu izložbu, u prvom redu pokrovitelju Gradu Biogradu na Moru, medijskom pokrovitelju Radio BnM-u, sponzorima, hotelskoj kući Ilirija, predsjedniku Uprave Ilirije d. d. Goranu Ražnjeviću, ravnatelju Osnovne škole Biograd Jordanku Milošu, ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta Slavku Adžić Kapitanoviću i brojnim drugima.

„Sve izložene fotografije snimljene su u području južnog Velebita, našoj najdužoj i najljepšoj planini, koji je dugačak 145 km i trebao bi nam cijeli život da bi ga svega propješačili i poslikali, tako da sam ja uspio obuhvatiti samo jedan dio Velebita i to njegov južni dio.“, pojasnio je dr. Pešić.

Sve fotografije nastale su u razdoblju od 2012. do 2017. godine u različitim dijelovima dana i godišnjim dobima, a prikazuju tek djelić ljepote ove veličanstvene planine.

Snimljene su u području južnog Velebita koji se proteže od prijevoja Baške Oštarije do Malog Alana. U južnom Velebitu nalaze se najviši vrhovi Velebita (Vaganski vrh 1757 m i Sveto Brdo 1753 m), Nacionalni park Paklenica, mjesto gdje se isprepleću mediteranska klima u primorskom dijelu i kontinentalna sa sjeverne strane.

„Ovom prigodom zahvalio bih jednom čovjeku koji me je uveo u Velebit i koji mi je bio vodič, tako da bih se sada skoro mogao i sam popeti bar do Velikog Rujna, a to je naš poznati fotograf Boris Kačan, koji je večeras ovdje s nama. Društvo nam je radio Milan Lakić, domaći čovjek, ljubitelj fotografije, kojemu isto tako zahvaljujem na izložbi“, kazao je dr. Pešić, a potom je spomenuo i sve ostale koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj izložbi.

Hotelska kuća Ilirija pobrinula se za raskošni domjenak koji je održan u prostoru muzejskog lapidarija, gdje su izloženi kameni ostaci nekadašnjeg hrvatskog kraljevskog i stolnog grada Biograda.

Za još bolji ugođaj i svečanu notu otvorenja izložbe pobrinula su se dva vrsna glazbenika na gitarama, prof. Alfred Trojan i mag. glazbe Filip Ljubičić, koji su tijekom večeri svirali evergreen skladbe domaćih i stranih autora.

Izložba se u Zavičajnom muzeju Biograd može pogledati sve do konca mjeseca rujna.

 

 

Gordana Šarić