Tinjska fešta nad feštama i veličanstveni doprinos Tinjana posvećenju svetoga hrama

Tinjska fešta nad feštama i veličanstveni doprinos Tinjana posvećenju svetoga hrama

0 200

crkva tinj (Kopiraj)Za Tinj će subota, 7. kolovoza 2015. godine, ostati zapamćena u godinama koje dolaze, kao i za sve njihove goste koji su toga dana pristizali iz svih krajeva, susjednih okolnih mjesta i iz cijeloga svijeta. Naime, toga dana je blagoslovljena i posvećena obnovljena crkva sv. Paškvala, podignuta na temeljima crkve izgrađene 1976. godine, a koju su u Domovinskom ratu pobunjeni Srbi sravnili sa zemljom.

Ključeve obnovljene crkve nadbiskupu je uručio Mladenko Erlić, a tijekom euharistijskog slavlja, koje je započelo u 18 sati, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u zajedništvu s a župnikom don Josipom Radićem i 30-ak subraće, predvodio je obred blagoslova crkve i posvete oltara. Ovo je važan događaj za župu i biskupiju, pa je svečanost okupila brojni puk, mnogobrojne hodočasnike i svećenstvo. U ime župljana, crkvenu povelju su potpisali: Krešimir Erlić, Željko Jurjević, Marijan Birkić, Stoja Čirjak, Mladenko Erlić, Krešimir Vrkić i Nevena Nena Nonković. Nakon ovog uzvišenog i dostojanstvenog čina , gostoljubivi Tinjani pozvali su sve nazočne na obližnje mjesno igralište, gdje je uslijedila prava crkveno – pučka fešta na otvorenom, dosad nezapamćena na ovim prostorima. Cijelo igralište bilo je prepuno postavljenih stolova s klupama, kao i stol za svećenstvo ukrašen cvjetnim aranžmanima i članove KUD-ova koji su za ovu prigodu doputovali iz svih krajeva Hrvatske, ali i za obične pučane.

11840565_766995983418561_1153171123_o (Kopiraj)Svatko je sebi našao mjesto za stolom, a bilo je i stajaćih mjesta uokolo.I kao na piru, mnogobrojne goste dočekali su veseli, razdragani, nasmiješeni i neobično ljubazni „konobari“ u bijelom, zapravo tinjska mladost koja je posluživala ovo šaroliko mnoštvo. Uigrana ekipa iznijela je u rekordnom roku tanjure, čaše, pića, vilice, a potom, nakon molitve, otprilike i tisuću kilograma svježe ispečene i još tople janjetine s ražnja, odojka, voletine tj. pečenog vola s ražnja. Naime, za ovu prigodu ispeklo se najmanje 70 janjaca, 22 odojka i cijeli vol, čime se nahranilo, po mojoj slobodnoj procjeni, između 2 000- 2 500 ljudi. Nakon pečenja, poslužili su stotine pijadela s fritulama, kroštulama i dr. ugl. suhim kolačićima, a točilo se na hektolitre vrhunskih vina, mineralne, sokova. Nitko ovdje, na ovoj večeri, nije ostao gladan ili žedan.

11872612_766995960085230_1639883123_n (Kopiraj)Tijekom večeri održan je i prigodni kulturno-umjetnički program uz nastupe brojnih KUD-ova, počevši od domaćeg KUD-a „Sidraga Tinj“, preko polačke „Gradine“, pridraške „Luzarice“, pa sve do gostiju iz Zaprešića, KUD-ovi „Hruševec Kupljenski“ i „Spačve“ iz Donjeg Novog Sela u Srijemu. Prigodnim govorom obratio se nazočnima profesor Božo Došen iz Biograda na Moru, koji je rekao nekoliko rečenica o povijesti Tinja: „Ravnokotarsko selo Tinj po prvi put se spominje 1059. godine u darovnici Petra Krešimira IV. U njem su stolovali hrvatski kraljevi i vijećali župani.“ Izmeđuostalog je naveo kako je najstariji sakralni objekt Tinja crkva svetog Ivana Krstitelja na starodrevnoj Gradini, prema dokumentima iz 1194. godine. S vremenom je ona dotrajala i 1874. godine podignuta je nova. Staru crkvu sv. Ivana Krstitelja pobunjeni Srbi i JNA su 18. rujna 1991. godine teško oštetili, opljačkali i na kraju zapalili. Zalaganjem župljana i Nadbiskupije, sada je obnovljena. Kao što su i novu crkvu sv. Paškvala , s 19m visokim zvonikom, sagrađenu u razdoblju 1974 – 1976. godine u Domovinskom ratu pobunjeni Srbi sravnili sa zemljom. Zbog svega je profesor Došen upozorio na vukove s istoka na čelu s Vučićem koji i dalje vrebaju priliku i poručio: „Nikad ne zaboravimo tko smo, što smo i odakle smo!“ Od ostalih govora, prilično je bio emotivan pozdravni govor Frane Jurjevića, u ime iseljenika iz Australije koji su donacijama pripomogli obnovi ove crkve. Svoj govor je završio riječima: „Svima vam želim da vam dragi Bog udijeli pregršt zdravlja, mira, blagostanja i da vam srca budu ispunjena radošću, veseljem te bolje sutra. I dok je srca bit će i Kroacije!“, citirao je na ovom mjestu, onaj stari stih A.G. Matoša, na kraju svog obraćanja. Spektakularnom bakljadom i vatrometom posebno je oplemenjena ova čarobna noć.

11871796_766995996751893_1905133359_o (Kopiraj)Pripreme za ovo veliko slavlje trajale su danima, a u pripreme su bili uključeni svi mještani i brojni sponzori. Tinj je za vrijeme Domovinskog rata bio pod srpskom okupacijom (Gradina, Zagradina i Selo), dok je Varoš Jurjevića ostao neokupiran. Tinjani su se prisjetili i poginulih branitelja i izrazili im zahvalnost za ovaj dan, kao i svima koji su im, tijekom ratnih godina, pomagali u progonstvu, pa i našem Biogradu. Osim što su pokazali savršeni smisao za organizaciju, Tinjani su nam svima održali i lekciiju iz zajedništva.
Gordana Šarić