Učinak mudrih, sadašnjih i bivših čimbenika u našoj ekonomiji, pogotovo poljoprivredi među...

Učinak mudrih, sadašnjih i bivših čimbenika u našoj ekonomiji, pogotovo poljoprivredi među našim vridnim poljodjelcima

0 214

stipe ivanovicOsim što je zaljubljenik mora, Dalmacije, maslina i svega onog kvalitetnog što ona nudi, Stipe Ivanović je ugostitelj, turistički radnik i kalafat, a od ostalih jednostavnih, ali životno mudrih ljudi razlikuje se voljom i entuzijazmom s kojim je spreman svoje ideje i mišljenja podijeliti na duhovit način s onima željnima  „pametne beside“.

Uvodna rič autora: Uzbuna u Vladi – kako i što s Agrokorom, bolje rečeno što s kraljem (poljo)privrede. Nije problem u vlasniku, nego kako su to hrvatski zakoni dozvolili da padnemo u ovakvu situaciju, po mome – neizlaznu, u ruke globalnih inozemnih izrabljivača. Svu smo poljoprivredu uništili, male trgovine, male proizvođače, a ne kriminalne uvoznike svega i svačega. Ima primjera među tim uvoznicima koji nam uvoze nekvalitetno i kemijski tretirano meso i povrće i na te proizvode upišu lažnu deklaraciju da je to autohtoni domaći proizvod. Još nas uvjeravaju da se moramo zadužiti kod stranih investitora, jer da moraju proširiti proizvodnju i kad sebi i svojima dovoljno napune žepove, opskrbe se igračkama, vilama, jahtama i povećim računima na Bahamskim otocima, onda nas isporuče tim istim, tuđinskim investitorima. Ostali smo na isti način, pod isprikom investitcije, bez hotela, bez marina, bez telekoma, bez brodogradilišta, bez brodovlja. Ostale su još ceste, voda i šume, a za našu poljoprivredu zna se.

Promjene su velike u poljoprivredi, toliko smo organizirani tj. uznapredovali, da su nam proizvodi na tržnicama svi odreda svi isti po veličini, boji, veličini, pa čak i cijeni. Kupite li pomidor (rajčicu), krastavce kod bilo kojeg prodavača, trgovca, na zadarskoj ili biogradskoj tržnici, nema nikakve razlike. Svi su proizvodi isti. Na štandovima je ponuda ista, tako da pored rajčice, blitve, možete kupiti i bananu, naranču ili bilo koje drugo, egzotično voće. Čak nam se i gosti čude kako je to moguće ili nam je stvarno klima naklonjena, da sve to možemo proizvoditi ili je to sve prevara, a više bi moglo biti ovo zadnje.

Uništili smo ponos naših poljodjelaca, više im se ne isplati proizvoditi, nego moraju dilati za velike uvoznike, razne agrokore i puniti njihovu blagajnu. A za sebe ostaviti tek mrvice. Isto se događa velikim dijelom i u ribarenju. Ribari su postali prodavači, tako da na gotovo svakom banku u ribarnici nalazi se ista ponuda riba, čast iznimkama. Nažalost prije se po ribi i prodavaču znalo otkuda je riba, kao i kod prodavačice povrća otkud je povrće. Male tržnice i ribarnice u malim primorskim mjestima, još od Austro-Ugarske, su bile zamišljene kao izlazak malih poljoprivrednih domaćinstava i malih ribara da zarade koju kunu prodavajući višak proizvoda uz malu ili nikakvu nadoknadu za prodajno mjesto. Veliki trgovci i proizvođači neka otvaraju trgovine za povrće, voće i ribu.

U svemu ovome ima i smiješnih događaja, npr. veliko zanimanje postarijih seoskih domaćica za vozačkim ispitom. Znate li zašto? Pospani unuci neće im se rano dižu da ih odvezu do veletržnice da uzmu dnevne potrebe povrća za prodaju, pa moraju imati ispit za vožnju i sve to obavljati same. Kupnja auta opet će napuniti blagajnu velikim uvoznicima, a naša polja i dalje će biti zapuštena. Usput bih zamolio mlađu vozačku populaciju da toleriraju takve starije vozačice kad ih sretnu na cesti, jer od njihove zarade ipak će dobivati dio novca za večernje izlaske.

U Biogradu na Moru,

Stipe Ivanović – Cipre

 

SIMILAR ARTICLES

0 245

0 272