Uživajte u hrani, ali pamet u glavu

Uživajte u hrani, ali pamet u glavu

0 113

Easter-Food-Hd-Widescreen-Wallpapers-1080x1920

Pod pretpostavkom da za uskrsnim stolom nećete brojiti kalorije, pokušajte se poslije obilnog obroka prošetati

Govoriti o proslavi Uskrsa, a ne spomenuti blagdanski jelovnik jednostavno nije moguće. Suvišno je preporučivati umjerenost u jelu i piću onima koji ni u ostalim danima nisu poklonici takvoga životnog ritma. Ipak, bit ćemo uporni i nabaciti koji savjet.

Nutricionisti smatraju kako je moguće uživati u blagodatima uskrsnog stola i istodobno pripaziti na svoje psihofizičko stanje. Prvi je savjet da se ne preskače doručak ni bilo koji drugi obrok jer tako metabolizam doživljava preokret i usmjerava sve svoje snage u idući objed koji tada postaje prekomjeran. Za međuobroke je potrebno uzimati voće i povrće. Treba izbjegavati visokokalorična, alkoholna i zaslađena pića koja dodatno opterećuju organizam i prave odličan teren uvećanju kilograma i poticanju postojećih bolesti kao što su dijabetes ili visok kolesterol. Kretanje se također preporučuje nakon obroka. Pridržavanjem ovakvih savjeta izbjeći ćete želučane tegobe i napuhanost izazvane masnom i teškom hranom, kao i glavobolju koja neizbježno slijedi nakon uzimanja velike količine alkohola.

Nutricionisti savjetuju unos velike količine povrća, vode, voćnih sokova, mliječnih proizvoda, ananasa, koji će ublažiti vojsku kalorija što su naglo zaprijetile organizmu.

Kolače bi bilo preporučljivo mijesiti od cjelovitih žitarica i suhog voća kao zamjenu za šećer i bez teških krema. U svakom slučaju, pokušajte u organizam unositi više vitamina B1, B2 i B6, posebice nakon konzumiranja alkohola, koji kao namirnica ne zahtijeva probavu i zato u krvotok ulazi već nakon otprilike 20 minuta.

Da ne budemo prestrogi, dopustit ćemo vam tradicionalan doručak od pršuta i jaja, mladog luka, hrena i pogače. Što se tiče ručka, pametno ga kombinirajte s namirnicama koje smo vam predložili. Naravno, sigurni smo da se nećete odreći mesa, pa ga nismo ni spominjali u ovom obraćanju. Sretan Uskrs!