VATROGASCI OŠTRO PROTIV LAMPIONA: Uzbuna zbog lampiona; danas ipak nema ništa od...

VATROGASCI OŠTRO PROTIV LAMPIONA: Uzbuna zbog lampiona; danas ipak nema ništa od njihovih puštanja u znak sjećanja na poginule vatrogasce na Kornatu?

0 146

Akcija „Srce Kornatsko“ kojom se obilježava deseta obljetnica Kornatske tragedije trebala bi kulminirati danas, 27. kolovoza, kada bi se, puštanjem balona i lampiona, na simbolički način ujedinila Hrvatska u odavanju počasti vatrogascima stradalima na otoku Veliki Kornat. Popis gradova u kojima je najavljeno puštanje balona i lampiona: Zagreb – Zrinjevac u 20h, Split – Riva u 19:11h, Zadar – Forum u 21h, Rijeka – Lukobran u 21h, Vodice, Riva u 21h, Dubrovnik, Stari grad u 21h, Nova Gradiška – Trg Kralja Tomislava u 22h. Organizatori akcije htjeli su ovom akcijom prikupiti i sav prihod od njihove prodaje uputiti udruzi „Krijesnica“, koja skrbi o djeci oboljeloj od malignih bolesti.

No uz poruku “Puštajmo balone, a ne lampione” Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske zatražila je putem medija od DVD-a Vodice i udruge “Veliko srce kornatsko” te njihovog predsjednika Ante Sladoljeva da odustanu od akcije puštanja lako zapaljivih lampiona u zrak, poručivši kako “nam zbog obilježavanja jedne tragedije ne trebaju nove”. Upozorili su oni tako na nove opasnosti od požara, koji se kriju u naizgled bezopasnoj akciji. Nitko, kaže za Novu TV predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković, ne želi organizatorima reći “da je to opasno” i da moraju odustati, riješiti se nabavljenih lampiona i ponuditi samo balone. Na koncu, čemu riskirati? G.Š.