Vinarija Biograd na moru za preradu koristi najsuvremeniji pogon u Dalmaciji

Vinarija Biograd na moru za preradu koristi najsuvremeniji pogon u Dalmaciji

0 197

Vinogradarstvo je jedna vrsta posla i nauke, a proizvodnja vina, vinarstvo s podrumarstvom, nešto potpuno drugo. Vinograd daje sirovinu vinaru, a ja sam odlučio biti samo ovo drugo. Zato “Vinarija Biograd na moru” nema vlastite vinograde, grožđe otkupljujemo isključivo od vinogradara u Ravnim kotarima, ove godine od njih oko 100, pa smo u situaciji da biramo i kupujemo najbolje grožđe koje se nudi na tržištu da bi na kraju dobili i vrhunsko vino – objasnio je za zadarski.hr poduzetnički stav Branko Bungur, vlasnik “Slad grupe“, poduzeća u čijem je sastavu “Vinarija Biograd na moru”, relativno novi, još uvijek široj javnosti manje poznati važan faktor vinarstva Dalmacije, Zadarske županije i Ravnih kotara.

Bungurova je vinarija smještena u pogonu nekadašnje pekare, prvo je grožđe preradila 2012.g., a po tehnološkoj opremljenosti i kapacitetu je najveća i najsuvremenija vinarija u Zadarskoj županiji, čak veća od one “Badelove” u Benkovcu, te druga po veličini u Dalmaciji. U stotinu inox bačava s duplim stjenkama i suvremenim sustavom kontrole temperature vina, u kojima vino dozrijeva, može odjednom stajati oko 500.000 litara vina. Lani je “Vinarija Biograd” preradila oko 200 tona crnog i 100 tona bijelog grožđa, od čega je dobiveno oko 100.000 litara crnih i 60.000 litara bijelih vina. Sorte za koje se Bungur odlučio su cabernet suvignon, shyraz i merlot od crnih te mareština i debit od bijelih vina.

vino1S obzirom da je 2013.g proizvedena otprilike ista količina vina kao i 2014. i zato što ova vina traže odležavanje od jedne do tri godine, bačve “Vinarije Biograd na moru” s gotovo u cijelosti popunjene iako palete s boteljama još od lani iz Biograda odlaze distributerima vina u Belgiju, Nizozemsku, Poljsku, Češku, Njemačku i Veliku Britaniju. Nove etikete vina iz ove vinarije prepoznali su i zadarski ugostitelji pa se Bungurova vina mogu naći u nizu zadarskih boljih restorana.

Bungur je u pogon uložio tri milijuna EUR-a vlastitih sredstava, bez kredite i ne koristeći državne poticaje. Tvrdi da je mogao proći s puno manjim ulaganjem za iste količine da je koristio stariju tehnologiju. Angažirao je, međutim, nekoliko stranih tehnologa vinarstva, te enologe i someliere, da bi instalirao najsuvremeniju tehnologiju i dobio vrhunske proizvode. Cijela linija proizvodnje vina odvija se bez prisustva kisika za bijela vina, kako bi se izbjegla oksidacija u bilo kojoj fazi proizvodnje, te uz korištenje mikrooksidatora u proizvodnji crnih vina.

 

Izvor: zadarski.hr