Zaštićeni vukovi

Zaštićeni vukovi

1 236

stipe ivanovicOsim što je zaljubljenik mora, Dalmacije, maslina i svega onog kvalitetnog što ona nudi, Stipe Ivanović je ugostitelj, turistički radnik i kalafat, a od ostalih jednostavnih, ali životno mudrih ljudi razlikuje se voljom i entuzijazmom s kojim je spreman svoje ideje i mišljenja podijeliti na duhovit način s onima željnima  „pametne beside“.

Rič autora: O zaštićenim vrstama

U javnim medijima diljem Lijepe naše vidimo kako su učestali napadi zaštićenih vrsta (vukova, divljih svinja, raznih udruga) na nas nezaštićenu i ugroženu većinu ovaca i janjaca (građana). Čak jedna manjina, koja je osjetila da smo mi većina odlučili osnovati vojsku za obranu naših većinskih prava i prava naših „ovaca“, oni isti koji su nas prisiljavali da služimo tuđinsku vojsku, sada se suprostavljaju ideji osnutka jedne nacionalne vojske koja bi potekla iz naroda.

U Lijepoj našoj ima puno primjera zaštite ugroženih vrsta i puno udruga koje brinu o svemu i svačemu. A bio bi red ponekad brinuti malo i o većini koja je isto tako ugrožena, pa možda popričati na terenu s ljudima kako taj njihov problem ugroženosti riješiti i na koji način. Jer ti zaštićeni ipak na neki način ugrožavaju nezaštićene.

Na dalekom Islandu, kada je jedna međunarodna udruga za zaštitu izlova bakalara predlagala zabranu izlova te vrste ribe, ribari su odgovorili: „Onda izlovite vi nas, pa će vam svi bakalari ostati na broju! Ali zato neće nas ribara biti.“

Zato predlagačima i zaljubljenicima vukova koji donose planove i rješenja kako se zaštititi tj. kako zaštititi ovce od vukova evo jedna je od mnogih, njihovih ideja je da se ovce od vukova ograde čeličnim ogradama. Gospodi koja to predlažu ja mogu predložiti jednu bolju ideju: Ogradite vi vaše vukove, pa kad ih toliko volite također i živite zajedno s njima! Zar ne bi bilo puno pametnije sačuvati sve ovce na broju i te naše ljude nego agresivne vukove?! Stječe se dojam da poslije zaštite vukova slijedi i zaštita i drugih ugroženih vrsta (kriminalaca). A mi većina građana morat ćemo se zatvarati u žice, ograde, imati najmanje 5 brava na vratima, kao što je slučaj u Americi gdje kriminalci slobodno šetaju ulicama dok se građani ograđuju ogradama, zatvaraju s puno brava i raznim protuprovalnim napravama. Ja ipak smatram da bi te ograde i te protuprovalne uređaje trebalo iskoristiti za čuvanje tih prethodnih, u našem  slučaju – „vukova“.

U Biogradu na Moru,

Stipe Ivanović – Cipre

SIMILAR ARTICLES

0 245

0 272