Zelena čistka u Parku prirode Vransko jezero

Zelena čistka u Parku prirode Vransko jezero

0 117

vransko jezeroJU PP Vransko jezero poziva  na sudjelovanje u akciji “Zelena čistka” koja će se na području Parka prirode Vransko jezero održati u subotu, 23. travnja s početkom u 09:00 sati. Akciju čišćenja započinje i završava u Dragama, kod Debelog briga (početak Modrava). Za sve će sudionike biti osigurani hrana i piće.

U sklopu globalnog pokreta Let’s do it! World Cleanup 2016 u Hrvatskoj se po peti put provodi akcija „Zelena čistka“, koja će 23. travnja 2016., okupiti volontere u zajedničkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada. Svjetski pokret Let’s do it World je do sada okupio 112 zemalja i preko 11 milijuna volontera!

Divljim odlagalištima nazivamo neuređene prostore koji nisu predviđeni za odlaganje otpada, a formiraju ih najčešće neuki građani. Na područjima na kojima se nekontrolirano odlaže otpad i na kojima se isti duže zadržava može doći do onečišćenja tla, podzemnih i površinskih voda te mora, ali i požara koji su česta pojava. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Naš cilj je okupiti što veći broj lokalnog stanovništva i zajedničkim snagama očistiti divlje odlagalište otpada kod Debelog briga u Dragama i tako pokazati da nije sve što je daleko od očiju daleko i od srca. Ovim činom želimo podignuti ekološku svijest zajednice i ukazati da je briga za naš okoliš briga i za našu djecu jer smo ga mi ustvari samo posudili od njih na određeno vrijeme. Zato humanom akcijom pokažimo da nam je stalo do prirode i naše djece i vratimo stari sjaj Parku prirode Vransko jezero, istaknuli su iz Parka.

INFO: PP Vransko jezero