ZVUČI SJAJNO: Uskoro počinje „Biograd Street Music Festival“ koji će trajati svakodnevno...

ZVUČI SJAJNO: Uskoro počinje „Biograd Street Music Festival“ koji će trajati svakodnevno cijelo ljeto

0 239

Tijekom proteklih dana (i mjeseci) primale su se prijave za „Biograd Street Music Festival“ koji će trajati cijelo ovo ljeto, počevši od 21. lipnja. Kao javni poziv i mjesto ta sve potrebne informacije kreirana je službena Facebook stranica festivala putem koje se primaju prijave, obavijesti ili sve dodatne informacije. Idejni začetnici su festivala trio Boris Hrepić Hrepa iz Daleke obale, u suradnji s Darkom Bakićem, frontmenom benda Buđenje, te dogradonačelnikom Grada Biograda na Moru, Marijanom Stopferom.

Zašto počinje baš 21. lipnja? Taj dan nije odabran slučajno. Naime upravo toga dana slavi se Svjetski dan glazbe (franc. Fête de la Musique; engl. World Music Day) koji se u svijetu obilježava raznim susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe prvo se javila 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnog suncostaja. Njegovu ideju pet godina poslije prihvatio je tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskog dana glazbe i prvog dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima, a u mnogim afričkim zemljama taj je dan proglašen i nacionalnim praznikom. Primjerice u kolijevci Svjetskog dana glazbe – Parizu, toga dana dopušteno je izvući sav instrumentarij iz kuće i svirati do dugo u noć, a da vas nitko ne smije prijaviti policiji zbog svirke odnosno remećenja javnog reda i mira. (Izvor: Wikipedija, HGU -Hrvatska glazbena unija)

Boris Hrepić Hrepa iz Daleke obale i dogradonačelnik Marijan Stopfer su na biogradskoj šetnici odredili 7 lokacija za ulične svirače.

Vratimo se tren na naš „Biograd Street Music Festival“. Jednom riječju, osim što se Biograd na jedan dan pridružio jednoj manifestaciji na svjetskom nivou, istovremeno će se kroz narednih ljetnih mjeseci predstaviti i kao prvi od gradova uopće koji je cijelo ljeto gostoljubiv prema uličnim sviračima.

Svima kojima je izazov, zadovoljstvo i prilika za zaradu u šeširu ili otvorenom kuferu motiv da dođu u turistima prepuni Biograd svirati na ulici, vrata grada su od ove godine širom otvorena. Grad osigurava mjesto za svirku (sa strujnim priključkom) te adekvatan smještaj i tri obroka dnevno.

U video prilogu možete pogledati koje su to od sedam lokacija za ulične svirače u Biogradu na Moru, koja će uskoro biti označena, osvijetljena i za nekoliko dana ispunjena svirkom uličnih svirača, a može se pogledati: OVDJE. G.Š.

 

 

SIMILAR ARTICLES